Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako smršavjeti?

Evo zbog čega su Hrvati pretili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravo je neimaština kriva što je svaki peti Hrvat debeo, složili su se hrvatski stručnjaci.

Jedni tvrde to je tako zato što najjeftinija hrana deblja, drugi kažu pretrpavamo se jelom jer smo nesretni bez novca, treći kažu: debeli smo jer nemamo za teretanu.

Pročitajte i ovo Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Porazni podaci Višak kilograma ima gotovo 60 posto građana: "Mnogi su pretili bez da imaju zdravstvenih problema, ali to je tempirana bomba" Slika nije dostupna Bravo, mladiću Punih 500 dana nije taknuo alkohol, razlika je fascinantna

'Hranu ne smijemo gurati u svoju nutrinu zbog emocionalnog stresa, tuge, žalosti, zato što nas je šef razljutio', rekla je Sanja Njunjić, iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine.

'Danas imamo poplavu pekarni u našem gradu koji nude hranu koja je prezasićena ugljikohidratima i mastima i prekomjerno zasoljena što je nezdravo', rekla je dr. Danijela Stimac, iz ZJZ Andrija Štampar.

>> Opasne posljedice dječjeg prejedanja

Može li država pekarima narediti da ne rade tako nego da rade malo zdravije? Postoje načini, nekakvom poticajnom poreznom politikom, stimulirati, ako postoji volja sve se može, smatraju stručnjaci. Ali ljudi su bezvoljni, kažu filozofi.

'Živimo od danas do sutra i svi gubimo i u tom gubljenju jedino što nam preostaje je da jedemo i to jedemo bezveze, sve što nađemo', kaže prof. Milivoj Solar, filozof te dodaje da vitkost ne možemo postići jer ta vitkost jako mnogo stoji, mi nemamo te novce da mršavimo na taj način u teretanama da biramo jelo itd. Ali još uvijek možemo jesti. A možemo sve više i više, kažu endokrinolozi.

'Moderni način prehrane koji sadrži puno zasićenih masnoća pokvari taj centar u mozgu i onda se organizam jednostavno izgubi', rekao je dr. Mirko Koršićm endokrinolog. Organizam se može ponovno pronaći u orijentacijskom trčanju na primjer, kažu kineziolozi.

'Probajte pronaći aktivnost u kojoj uživate, ako vam nije zabavna ako se mučite to nije aktivnost za vas', zaključuje dr. Danijela Jurakić sa Kineziološkog fakulteta.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene