Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Folna kiselina - spas za srce i mozak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici uvjereni su da folna kiselina smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara jer, kako su objasnili, ona smanjuje razinu aminokiseline homocisteina koja pridonosi stvrdnjavanju arterija.

"Imamo dobar razlog za vjerovanje da folna kiselina smanjuje razinu homocisteina, a time se i rizici od srčanih oboljenja i moždanog udara smanjuju za oko 10 do 20 posto", rekao je David Wald s Wolfson instituta za preventivnu medicinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odvojeno uzimanje vitamina nema efekta Vitamini C i E ne smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti Slika nije dostupna Smanjenje pušenja ne smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Folna kiselina je sintetička tvar folata, vitamina B9 kojeg možemo naći u zelenom povrću i jetri. Ženama se savjetuje da uzimaju folnu kiselinu prije začeća i tijekom prvih mjeseci trudnoće kako bi se spriječile malformacije ploda.

Wald ističe da je prednost folne kiselina i u tome što je to vrlo
jeftin i jednostavan način na koji se može smanjiti štetan utjecaj homocisteina, jednog od brojnih uzročnika kardiovaskularnih bolesti.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene