Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvojeno uzimanje vitamina nema efekta

Vitamini C i E ne smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni vitamin C ni vitamin E kao dodaci prehrani ne smanjuju rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, među kojima je srčani udar ili moždani udar, ustvrdili su američki znanstvenici koji su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association.

Oba su vitamina antioksidansi i do sada je bilo poznato kako štite organizam od štete koju mu nanose slobodni radikali, supstancije koje mogu oštetiti stanice, tkiva i razne organe. Voće i povrće bogati su jednim i drugim vitaminima i do sada je u više navrata dokazano da osobe koje konzumiraju puno voća i povrća rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti, raka i nekih drugih bolesti. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smanjenje pušenja ne smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara Slika nije dostupna Ultrazvuk može otkriti začepljene vratne arterije i spriječiti srčane i moždane udare

'Ljudi bi i dalje trebali zadržati zdrave prehrambene navike, redovito vježbati i kontrolirati rizične faktore poput visokog kolesterola i viskog krvnog pritiska. Neupitno je da sve navedeno pridonosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti', rekao je dr. Howard Sesso iz bostonske Women's Hospital, koji je vodio istraživanje.

No studija, kojom se željelo ustvrditi utječe li redovito konzumiranje vitamina C i E uistinu u prevenciji srčanih bolesti, sudjelovao je 14.641 liječnik prosječne životne dobi od 64 godine. Neki među njima uzimali su vitamin C, drugi vitamin E, a neki među njima placebo pripravke u razdoblju od osam godina.

Rezultati osmogodišnjeg istraživanja pokazali su da kod liječnika koje su uzimale vitamine, nije bilo nikakve značajnije razlike u pogledu zdravstvenog stanja od skupine liječnika koji su uzimali placebo pripravke.

'Za razliku od ranijih istraživanja tijekom kojih su vitamini E i C pacijentima davani u kombinaciji ili zajedno s drugim antioksidansima, ovom se studijom željelo ustvrditi na koji način odvojeno uzimanje dvaju spomenutih vitamina djeluje na organizam. Ustvrdili smo da njihovo odvojeno uzimanje ne utječe na zaštitu od kardiovaskularnih bolesti', rekao je jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju dr. J. Michael Gaziano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene