Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kemikalija pronađena u crvenom mesu otkriva nam zašto je prekomjerna konzumacija te hrane loša za srce, stoji u studiji objavljenoj u časopisu 'Nature Medicine'.


Kemikalija karnitin otkrivena u crvenom mesu mijenja se tijekom svog boravka u ljudskom crijevu. Ovo potiče lanac događaja koji rezultiraju visokim razinama kolesterola i povećan rizik od srčanih bolesti, piše BBC.

Vezani članci Maske: Novo normalno, novi problemi - 4 Prištići, akne, suha koža... Novo normalno i maske doveli do novih problema, pročitajte savjete dermatologa Slika nije dostupna Previše televizije kod djece izaziva srčane probleme i dijabetes

Brojne studije pokazuju kako često konzumiranje crvenog mesa može biti štetno za zdravlje. U Velikoj Britaniji stoga se ne preporučuje konzumiranje više od 70 grama crvenog ili procesiranog mesa dnevno.

Ako uz čestu konzumaciju crvenog mesa koristimo pojedini nadomjestak hrani, rizik od srčanih problema mogao bi biti još veći. Postoji potencijalni rizik kod uzimanja nadomjestaka L-karentina, lecitina i kolina ili betaina u pokušaju obrane od kognitivnog propadanja ili poboljšanja metabolizma.

'Kolesterol i zasićene masti iz crvenog mesa nisu toliko opasne, nešto drugo pridonosi povećanju kardiovaskularnog rizika', rekao je dr. Stanley Hazen.

>> 'U mesnim proizvodima vjerojatno ima i ljudskog DNK'

Eksperimenti na miševima i ljudima pokazuju da bi bakterija u crijevima mogla 'jesti' karnitin. Karnitin se ondje pretvara u plin, koji se u jetri potom pretvara u kemikaliju TMAO. Ona je povezana s odlaganjem masti u krvnim žilama, a to može dovesti do srčanih bolesti i smrti.

'TMAO značajno utječe na kolesterol i metabolizam. Ova je studija otkrila da je bolje jesti manje crvenog mesa. Osobno sam prije jeo crveno meso pet puta u tjednu, a sada sam njegov unos smanjio na jednom svaka dva tjedna', rekao je dr. Hazen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook