Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mogućnost pronalaska ljudskog DNK u mesnim proizvodima je prilično velika jer se radnici u klaonici lako porežu tijekom proizvodnje mesa, otkrili su stručnjaci.


Tijekom saslušanja vezano za skandal s pronalaskom konjskog mesa u proizvodima na kojima ono nije bilo naznačeno, u Europi i Južnoj Africi, odbor stručnjaka se slaže da je lako moguće da pronaći tragove ljudskog tkiva u mesu namijenjenom za ljudsku upotrebu, ali to ne predstavlja prijetnju za potrošače koji ga pojedu, piše Express.

Vezani članci Kebab, ilustracija (Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL) Slovenija zbog pronađene salmonele uvela izvanredni nadzor nad mesom za brzu hranu Klaonica u Poljskoj (Screenshot: YouTube) Tolušić: ''Povučeno meso nije iz sporne poljske klaonice''

'Mesari se nerijetko porežu. Ukoliko provedemo DNK test, vjerojatno ćemo pronaći tragove ljudskog DNK u proizvodima', rekao je profesor sa Sveučilišta Stellenbosch, Louw Hoffman.

>> Skandal za skandalom u prehrani: Plastika, konjsko meso i aflatoksin

'Da ušetam u tvornicu i uzorak koji odaberem nasumce radi testiranja, bude meso koje je odrezano od kosti, a rezao ga je mesar koji je 'kopao nos', a potom dirao meso, dobio bi mikrobiološko očitovanje o tome', rekao je.

Međutim, njegov kolega Bothle Modisane iz Južne Afrike kaže da to ne znači da jedemo ljudsko meso. 'Moguće je da pronađemo ljudski DNK u mesu. Međutim, čak i ako pronađemo ljudski DNK, to ne znači da jedemo ljudsko meso', zaključio je Modisane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook