Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voćni kokteli nisu samo vrlo ukusni već mogu biti i vrlo zdravi, naročito kokteli od jagoda i borovnica, otkrili su američki i tajlandski znanstvenici.


Voće sadrži sastojke koji štite protiv raka, srčanih bolesti i artritisa, a dodavanjem etanola, koji se nalazi u svim alkoholnim pićima, ti se sastojci još više aktiviraju, prenosi Večernji list.

Vezani članci Dostava hrane Kakvom se to magijom služe OPG-ovi? Dostavili jagode veličine šake i banane veličine podlaktice Zabava ih prizemljila (Foto: klyker.com) Što će im treća žica kad imaju alkohol: Znaju kako se uzemljiiti i bez obrtničke škole

Svako obojano voće može postati još zdravije dodavanjem alkohola, objavljeno je u Journal of the Science of Food and Agriculture.

Doktor Korakot Chanjirakul i njegovi kolege sa Sveučilišta na Tajlandu u suradnji sa znanstvenicima iz američkog Ministarstva poljoprivrede došli su do otkrića sasvim slučajno želeći otkriti učinkovitiji način pohranjivanja i čuvanja voća kako bi ono što duže ostalo svježe. Voće su pohranili u alkohol koji je poboljšao svojstva antioksidansa što potiče sposobnost voća da neutralizira štetne slobodne radikale.

Međutim, znanstvenici ističu kako da novo otkriće ne umanjuje činjenicu da je konzumacija većih količina alkohola kroz duže vrijeme vrlo štetna. "Treba biti oprezan jer je pozitivan učinak alkohola sasvim zanemariv ako dođe do bolesti kao što je ciroza jetre", kaže Frankie Phillips iz British Dietetic Association.

Stoga, savjetuje da ljudi umjereno uživaju u koktelima i da ne očekuju da će ih voće pomiješano s alkoholom izliječiti.