Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biokemičari su izgleda na tragu otkrića antibiotika koji zvuči kao da je iz bajke: Antibiotik zmajske krvi.


Znanstvenici s George Mason svučilišta su nedavno izolirali supstancu iz krvi komodo zmaja, u nas poznatijega pod imenom komodo varan, koja ima vrlo jaku sposobnost ubijanja bakterija.

Vezani članci Doniranje krvi, ilustracija Nedostaje krvi, najgore je u dva hrvatska grada: Crveni križ uputio apel građanima Slika nije dostupna Berući voće pao ravno u zmajeve čeljusti

Inspirirani otkrićem, rekreirali su supstancu u laboratoriju i natvali je DRGN-1. Testiranja na miševima pokazala su da DRGN-1 ima tri vrlo vrijedne značajke. Probija membrane gram-negativnih i gram-pozitivnih mikroorganizama, razgrađuje tvari koje drže bakterije na okupu te ubrzava zacjeljivanje kože.

U doba kada bakterije mutacijama stvaraju sve veću otpornost na trenutne antibiotike, pokrenuta je utrka s vremenom da se nađe efikasniji lijek. Glavni istraživači, Monique L. Van Hoek i Barney M. Bishop, proučavaju reptile jer su fascinirani činjenicom da komodo zmajevi mogu lako preživjeti užasne ozljede poput gubitka udova u vrlo prljavim okruženjima bez da se ozljede inficiraju.

"Još uvijek nije potpuno jasno kako zmajevi ubijaju svoj plijen", kaže Bishop. Imaju oštre zube i usta puna raznih bakterija, povodom toga dugo se vjerovalo da izazivajući sepse slabe veći plijen. 2009. se pokazalo da također ubrizgavaju otrov koji izaziva šok.

Iz razloga što komodo zmajeve smatraju svetima u Indoneziji, znanstvenici su morali pronaći nekoga što živi u zoološkom vrtu i hrabrog čuvara koji će uzeti uzorak krvi bez anesteziranja. Tako se mogu pohvaliti da ni jedna životinja nije oštećena tokom istraživanja. 

Trenutno istražuju svojstva više od 40 supstanci iz tih uzoraka krvi i nadaju se još više dobrih otkrića. Više bi im ipak koristila krv komoda iz divljine jer vjerojatno ima veća i aktivnija svojstva obrane. "Dobro bi nam došla krv divljeg zmaja, ali neću sigurno sam u lov na zmajeve u divljini", našalio se Bishop.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju