Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska kao i ostale zemlje EU prolazi razdoblje povijesno niskih kamata na štednju i jeftinog kapitala.


Kamate su direktno povezane s vrlo niskim, a u nekim zemljama EU i negativnim prinosima na državne obveznice. Dosadašnji popularni oblici štednje zbog toga gube na popularnosti jer štedišama ne ostvaruju dovoljno visoku očekivanu dobit. Dodatno, država smanjuje i ukida poticaje na određene oblike štednje. Pojedinci, koji žele uložiti i oplemeniti svoj novac nalaze se u situaciji da nemaju gdje ili u što ulagati. Stoga raste interes za financijskim proizvodima koji će proporcionalno, uz određeni rizik ulaganja, omogućiti i ostvarivanje veće dobiti, odnosno prinosa.

Više od 10.000 Hrvata u 2016. počelo ulagati u fondove

Vezani članci Slika nije dostupna GRAWE Hrvatska d.d. nominirano za nagradu „Best Of Europe“ koju dodjeljuje The European Sponsorship Association Slika nije dostupna Jeste li znali da je rak prostate po učestalosti 2. najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj?

Prema podacima objavljenim u medijima, samo u 2016. više od 10 tisuća građana počelo je ulagati u investicijske fondove. Međutim, iako su prinosi u investicijskim fondovima znatno iznad kamata na štednju, ulaganje u dionice i fondove uvijek nosi određeni rizik stoga se teško odlučiti na ulaganje bez dobrog informiranja i proučavanja tržišta kapitala.

Za one znatiželjne koji se žele okušati u ulaganju na svjetsko tržište kapitala, a nemaju znanja, ni iskustva u trgovanju dionicama, odnedavno je na hrvatskom tržištu jedinstven financijski proizvod spoj životnog osiguranja i ulaganja u investicijske fondove. GRAWE INVEST 4U nudi mogućnost ulaganja malih iznosa, već od oko 155 kn mjesečne, i nije potrebno znanje i iskustvo. Ovaj proizvod je idealan za one koji su znatiželjni i žele se okušati na tržištu kapitala jer nudi dobar spoj - mogućnost sudjelovanja na tržištu kapitala malim ulagačima i iskustvo vrhunskih fond menadžera društva za upravljanje investicijskim fondovima Security KAG.

Pomoć stručnjaka u ostvarenju ciljeva

Sudjelovanje na tržištu kapitala može biti i komplicirano i skupo ako ulagač nema iskustva. Ulažući u fondove ulaže se u zajedno s drugim investitorima te se na taj način ne izlaže riziku ulaganja u samo jedan vrijednosni papir i može se ulagati u financijske instrumente u koje samostalno malim iznosima ne bi mogli ulagati.

Najveća prednost ove kombinacije osiguranja i ulaganja u fondove je što fond menadžeri aktivno upravljaju sredstvima ugovaratelja, prateći provjerenu strategiju ulaganja u tri faze, čime pomažu uključivanje na globalno tržište kapitala minimalizirajući rizik za ulagača.

Međutim, kako ništa u životu nije u potpunosti sigurno i nitko ne može garantirati kako će nam izgledati budućnost, uvijek je potrebno razmisliti i pročitati sve uvjete prije potpisivanja bilo kojeg ugovora, pa tako i ugovora o osiguranju i ulaganju u fondove.

Prije donošenja odluke o ugovaranju police potrebno je razmisliti jesmo li skloniji štednji i važnija nam je sigurnost i umjeren rast imovine ili smo skloniji preuzeti rizik ulaganja, ali očekujemo mogućnost ostvarenja većih prinosa. Isto tako treba procijeniti koji nam je vremenski period prihvatljiv za štednju i ulaganje jer se kod fondova pokazalo da se dugoročnim ulaganjem mjesečnim uplatama smanjuje rizik ulaganja i da daje najbolje rezultate.