Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Dožive živčani slom

Zašto Japanci bježe iz Pariza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine na desetke Japanaca prekida odmor i bježi iz Francuske. Za sve je kriv 'pariški sindrom'.

Riječ je naime o osjećaju kad prosječan stanovnika Japana sa svojom vizijom kako bi Pariz trebao izgledati dođe u grad i - doživi šok. Nekima je iskustvo bilo toliko stresno da su čak doživjeli i živčani slom. Svake godine iz Japana u Pariz dođe oko milijun turista. Očekuju romantični gradić s uskim uličicama te lijepim i profinjenim ženama. No, stvarnost ih udari kao šamar.

Pročitajte i ovo Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Susret s nepristojnim taksistom koji vas opljačka i nervoznim konobarem koji se dere na mušteriju jer ne zna francuski tipičnom zapadnjaku bi možda bilo simpatično, no za pristojnog Japanca takvo ponašanje je šokantno. Japanci su naviknuti na mir i red i rijetko tko u Japanu podiže glas, čak i u najvećoj ljutnji. Dolazak u noćnu moru zvanu Pariz za neke je jednostavno previše pa samo puknu.

Naziv 'Pariški sindrom', prije 20 godina prvi je počeo koristiti japanski psihijatar Hiroaki Ota. Zaključio je da godišnje od njega obole oko 12 Japanaca, uglavnom žena u 30-im godinama koje su razvila velika očekivanja oko putovanja u Pariz, a većini od njih Pariz bude prvi boravak u inozemstvu.

Japansko veleposlanstvo ima otvorenu telefonsku liniju 24 sata na dana za sve svoje građane koji su pretrpjeli kulturalni šok. Nude im i bolničko liječenje, no većina ih izabere drugu opciju - pobjegnu iz Pariza i nikad se više ne vrate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene