Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postoje ljudi koji imaju nevjerojatnu sreću u životu, a među njima je svakako i američki trgovac metalnim otpadom koji je u posljednji tren saznao da je predmet koji namjerava rastaliti zbog sitne zarade jedno od nestalih Fabergeovih jaja, pišu britanski mediji.


Taj neimenovani trgovac otpadom kupio je jajoliki zlaćani predmet od jednog trgovca antikvitetima za 13 tisuća dolara (71 tisuću kuna) prije deset godina. Iako ga je za svoje standarde puno platio, nadao se profitu kad ga rastavi i proda u dijelove. Pošto nije mogao unaprijed naći kupca ideju je odgodio za bolja vremena.

Vezani članci Ekobomba u blizini Samobora - 3 Država lijepi kazne, otpad se gomila, a mještani na mukama zbog najezde štetočina: "To nisu miševi, to su štakori - mačke". O svemu se oglasio i vlasnik prozvane tvrtke Zagrebačke otpadne vode - 1 Zagrepčani prestali bacati maskice i rukavice u WC školjke, stigla im i zahvala

Jaje je bilo u njegovoj kući sve dok nedavno nije odlučio 'uguglati' pojam "Vacheron Constantin", natpis na satu unutar jajeta. Tada mu je otprilike postalo jasno što bi mogao imati u rukama.

Biste li dali 190.000 kuna za zalogaj ovog deserta?

Obratio se stručnjacima londonske draguljarnice Wartski, piše Telegraph. "Nije spavao danima. Došao je k nama u London, prvi put da je uopće bio u Europi, i pokazao nam fotografije. Odmah mi je bilo jasno što ima. To je kao da Indiana Jones pronađe izgubljeni kovčeg", kazala je Kieran McCarthy, stručnjakinja za Fabergeova jaja.

McCarthy je zatim otputovala u SAD i uživo potvrdila ono što je vidjela na fotografijama. "Nije bilo nikakve sumnje. Rekla sam mu da ima Fabergeovo carsko uskrsno jaje. Zamalo se srušio", ispričala je.

Jaje je izradio ruski draguljar Carl Faberge za cara Aleksandra III. koji ga je poklonio carici Mariji Fjodorovnoj 1887. Posljednji je put viđeno u javnosti na izložbi 1902. godine i od tada se nije znalo gdje je.

Faberge je izradio 50 carskih jaja za kraljevsku obitelj. Do ovog otkrića osam ih se smatralo nestalim, ali se pretpostavlja da su samo tri preživjela Rusku revoluciju.

Draguljarnica Wartski je već otkupila ovo jaje, ali cijena nije objavljena. Izložit će ga u svojem izložbenom prostoru u Londonu od 14. do 17. travnja i to će biti prvi puta da će predmet biti viđen u javnosti u 112 godina.

Posljednja dražba nekog primjerka Fabergeovih jaja bila je 2007. u Christie’su. Prodajna cijena bila je 18,5 milijuna dolara (102 milijuna kuna). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook