Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Švedski Tele2 i Reach for Change proglasili pobjednike programa korporativne društvene odgovornosti za pomoć djeci „Reach for Change - Budi promjena“

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb, 1. prosinac 2015.

 Švedski Tele2 i Reach for Change danas su proglasili dobitnike programa korporativne društvene odgovornosti za pomoć djeci „Reach for Change - Budi promjena“. Tri pobjednička projekta odabrana su između više od 200 prijavljenih projekata socijalnog poduzetništva s ciljem poboljšanja života djece u Hrvatskoj. Nositelji nagrađenih projekata imat će na raspolaganju stručnu pomoć zaposlenika Tele2 kao i financijsku potporu u ukupnoj vrijednosti 540.000 kuna.

Pokretanjem programa, Hrvatska je postala 17. zemlja u kojoj Reach for Change počinje s provedbom svojih aktivnosti. Samo u prošloj godini zahvajujući radu programa unaprijeđen je život milijuna djece u Europi, Aziji i Africi.

Pružanjem podrške, Tele2 je omogućio početak rada zaklade Reach for Change u Hrvatskoj, podržavajući projekte inovativnih socijalnih poduzetnika koji pridonose poboljšanju kvalitete života djece.

Ovo je jedinstveno partnerstvo u Hrvatskoj koje uvodi značajne inovacije u području društvene odgovornosti na način gdje Tele2 osim financijske podrške, socijalnim poduzetnicima kroz Reach for Change pruža dugoročnu stratešku podršku u razvoju, donirajući im svoje vrijeme, ekspertizu te prilike za umrežavanje. Tako se ostvaruje važan doprinos kvaliteti i održivosti programa koji odgovaraju na neke od najvećih izazova s kojima se djeca u Hrvatskoj susreću u području zdravlja i razvoja, obrazovanja, zaštite od nasilja i zlostavljanja, skrbi, društvenog i ekonomskog sudjelovanja te izražavanja, a u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta.

Prvi je natječaj u sklopu ove suradnje predstavljen 14. svibnja te je rezultirao s više od 200 prijava projekata. Svi su projekti procijenjeni kroz rigorozan proces u koji su bili uključeni stručnjaci za socijalno poduzetništvo, neprofitni rad i prava djece. Projekti u užem izboru, njih 20, podržano je kroz niz radionica usmjerenih na razvoj u proteklih nekoliko mjeseci.

Konačnu odluku o podršci zajednički su donijeli Veliki i Dječji žiri. Veliki žiri činili su predstavnici Uprava Tele2 i Reach for Change te pridruženi članovi dok su Dječji žiri činila djeca u dobi od 10 do 14 godina. Na ovaj je način omogućeno sagledavanje prijavljenih projekata iz niz perspektiva, uključujući i ključnu perspektivu djece.

Objašnjavajući razloge uključivanja Tele2 u projekt, predsjednica Uprave Tele2 Allison Kirkby je rekla: „Zaštita djece je glavni prioritet Tele2 i jedan je od pet fokusa interesa u našoj strategiji korporativne odgovornosti. Dugogodišnje partnerstvo između Tele2 i zaklade Reach for Change je za nas savršen način postizanja svojeg cilja, a on je poboljšanje života djece diljem svijeta. Inovativna metoda zaklade Reach for Change odlično se uklapa u baštinu i samu bit Tele2. Podupirući iznimne socijalne poduzetnike mi možemo stvoriti promjenu koja traje”. 

Malin Holmberg, izvršna potpredsjednica i direktorica tržišta Srednje Europe i predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska je naglasila: „Velika je čast za Tele2 Hrvatsku da može podržati ono najvažnije za budućnost Hrvatske – hrvatsku djecu. Kao socijalno odgovorna kompanija i izazivač posebno smo uzbuđeni pružajući podršku ovom projektu na drukčiji način, ujedinjujući društveni i industrijski sektor zajedno stvarajući inovativne poslovne modele.
Sara Damber, osnivačica i predsjednica Uprave zaklade Reach for Change izjavila je: ”Vrlo sam sretna što ovim iznimnim socijalnim poduzetnicima iz Hrvatske mogu poželjeti dobrodošlicu u Reach for Change, globalnu mrežu lidera u području društvenih promjena za djecu. Pristup koji Reach for Change i njegovi partneri donose ovim poduzetnicima omogućava poticajno okruženje koje podržava rast i napredak, omogućujući im da donesu pozitivnu promjenu djeci koja trebaju našu najveću potporu.”
Počašćeni smo da možemo proglasiti pobjednike našeg prvog natječaja:

Veronika Lendler, Karlovac – Projekt Mali pomagači

U Hrvatskoj postoji ozbiljan nedostatak stručne i sustavne podrške djeci koja svakodnevno pomažu svojim roditeljima s invaliditetom, kroničnim bolestima ili pak braći ili sestrama s teškoćama u razvoju.
Kroz organiziranje mobilnog stručnog tima, djeci pomagačima će u njihovom okruženju projektom biti pružena stručna pomoć u nošenju s invaliditetom u obitelji. Podrška uključuje individualni rad s korisnicima, kao i organizaciju edukativno-zabavnih sadržaja za djecu u zajednici.

Milena Basara i Ana Hotko, Vojnić – Projekt Djeca putnici

U Vojniću i nizu zajednica (naročito slabije razvijenih) ne postoji organiziran oblik zbrinjavanja djece putnika od završetka nastave do polaska kući. Imajući u vidu nerazvijenost i miješani etnički sastav, ova situacija često rezultira i nasiljem među djecom.
Projekt nastoji djeci putnicima osigurati sigurno i toplo mjesto, pogotovo u zimskim i hladnijim danima, za učenje i igru do polaska školskog autobusa. Na tom će im mjestu biti osigurana stručna podrška.

Marko Knežević, Zagreb – Projekt Pomorski HUB u zajednici

Djeca koja su provela većinu života u institucijama socijalne skrbi i trenutno se nalaze na prijelazu u samostalni život pate od nedostatka samopouzdanja te su vrlo često pogođena osjećajem nepripadanja što dovodi do poteškoća tijekom reintegracije u društvo.

Korištenje tradicionalne brodogradnje kao praktičnog oblika učenja životnih vještina i kao platforme za razvoj mladih omogućuje edukatorima izravan rad s učenicima kako bi im se pomoglo nadići prepreke, ojačati suradnju, omogućiti rad u timu i razviti komunikaciju.

Ova metodologija spaja starije, iskusne u vještinama vezanim uz more, s odgojiteljima specijaliziranim za razvoj životnih sposobnosti, te učenicima koji kroz provođenje programa stječu ne samo pomorske vještine već i životno iskustvo.

Podrška se sastoji od 180.000 kuna financijske potpore (za svakog od 3 dobitnika) te od posebno i individualno dizajniranog inkubator programa kroz koji će im Tele2 i Reach for Change pomoći da svoje projekte dalje razviju kako bi bili što uspješniji te svojim radom obuhvatili što veći broj djece.

Zbog velikog broja i iznimne kvalitete pristiglih prijava zaklada Reach for Change odabrala je dva dodatna projekta – Slikovnica DAR za slijepu i slabovidnu djecu, dizajnerica Tihane Pećirko i Katarine Matković i didaktičke igračke za djecu s izazovima u razvoju motorike, autorice Jelene Bezine. Navedenim projektima Zaklada će pružiti razvojnu podršku kroz inkubator program.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene