Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački liječnik Joerg Schulz objasnio je da rješavanje križaljki ne djeluje na kratkotrajnu memoriju, koja je najugroženija u početnim stadijima bolesti.


Rješavanje križaljki i bavljenje sličnim aktivnostima neće vam pomoći u borbi protiv gubitka pamćenja povezanog s demencijom i bolestima poput Alzheimerove, upozorio je njemački liječnik Joerg Schulz, ravnatelj Klinike za neurologiju Sveučilišta u Aachenu.

Vezani članci Tatjana Jurić (FOTO: Marko Prpic/PIXSELL) Golema tuga Tatjane Jurić: "Zaspala si mirno, u snu. Dio si mene, zauvijek!" Donald Trump zaboravio riječi američke himne? (Foto: AFP) Trump opet potaknuo rasprave o demenciji: Zaboravio riječi američke himne ili ih nije ni znao?

Schulz je rekao da rješavanje križaljki ne djeluje na kratkotrajnu memoriju, koja je najugroženija u početnim stadijima bolesti.

5 sitnih životnih promjena za 'super mozak'

Isto vrijedi i za razne kompjuterske vježbe pamćenja, rekao je Schulz, naglasivši da takve aktivnosti pomažu dugotrajnoj memoriji, koja se zapravo ne pogoršava sve do posljednjih stadija demencije.

Kako bi zadržali mentalno zdravlje, Schulz starijim osobama umjesto križaljki preporuča redovne fizičke aktivnosti i održavanje čestih društvenih kontakata, prenio je njemački časopis Neue Apotheken Illustrierte. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook