Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti

5 sitnih životnih promjena za 'super mozak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet jednostavnih promjena životnih navika moglo bi dugoročno mozak učiniti zdravijim, a riječ je o nepušenju, vježbanju, smanjenju tjelesne težine, smanjenju konzumacije alkohola te zdravoj prehrani.

Te promjene mogu smanjiti za trećinu rizik od demencije, pokazalo je istraživanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Muškarci između 45 i 59 godina koji imaju dobar rezultat u barem četiri od tih pet kategorija imaju 36 posto manji rizik od kognitivnog propadanja, te 36 posto manji rizik razvoja demencije od onih čija je ocjena loša, kaže britanska studija koja je provođena punih 30 godina.

Demencija pogađa jednog od troje ljudi u dobi iznad 65 godina. Istraživanje je naručila skupina Age UK a proveo Ian Deary sa sveučilišta u Edinburghu.

Njegovo je istraživanje utemeljeno na Scottish Mental Survey, testu kojim se mjere mentalne sposobnosti svakog 11-ogodišnjaka u toj zemlji od 1947., što su podaci iznimno vrijedni znanstvenicima.

Nakon što ovo pročitate, banane više nikad nećete gledati na isti način!

Deary je testirao dio od 70.000 djece podvrgnute testovima 1947. koji su sada bili 70-ogodišnjaci te je usporedio rezultate s profilima njihova načina života, zdravlja i genetike.

Caroline Abrahams iz Age UK kazala je da je istraživanje prilika koja se pruža jednom u životu da se razumije kako se kognitivne sposobnosti mijenjaju kroz život i kroz starenje.

"Iako još uvijek nema lijeka ni načina da se izliječi demencija, ovi dokazi pokazuju da postoje jednostavni i učinkoviti načini da se smanji rizik", rekla je Abrahams.

"Što je još važnije, promjene koje su potrebne da bi nam se mozak održao zdravim već su dokazane kao dobre za srce i ukupno zdravlje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene