Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 11 milijuna domova dijem Europe zjape prazni, ne koriste se, brojka je to dvostruko veća od one koja broji beskućnike diljem Europe. Broj praznih kuća u posljednjih 10 godina porastao je za čak 35%.


Stambeni aktivisti koji lobiraju za prava siromašnih nazvali su ovaj podatak 'šokantnim rasipavanjem', pogotovo u vrijeme kada je broj beskućnika svakodnevno u porastu, na ulicama ih je više nego ikad prije.

Vezani članci Španjolska policija Počasni konzul Hrvatske u Barceloni pod istragom zbog sumnje u pranje novca za lokalne kriminalce Brod Aquarius s migrantima (Foto: AFP) Francuski premijer izrazio zadovoljstvo: Dogovorili se o prihvatu migranata s broda Aquariusa

Najveći favorit, država s najviše praznih kuća je Velika Britanija s 700.000 praznih domova, slijedi je Njemačka s 1,8 milijuna, zatim Francuska s 2,4 milijuna u kojoj je broj praznih kuća je porastao za gotovo pola milijuna od 2009., te Španjolska s oko 3,4 milijuna domova koji propadaju bez stanara, izvjestio je The Guardian.

>>Potresne ispovijesti iz Hrvatske: Evo kako je biti beskućnik!

No ovo nisu jedine zemlje. Grčka i Portugal, čija je ekonomska situacije daleko gora od već spomenutih zemalja, prema broju praznih domova nisu daleko iza njih.

Prije dolaska financijske krize koja je pogodila svijet 2007. godine dogodio se veliki stambeni 'boom'. Ljudi su masovno otkupljivali nekretnine, od kojih je većina pripadala 'luksuznom sektoru', a znatan broj tih nekretnina nikada nije imao za cilj postati nečiji dom. Neke napola izgrađene nekretnine rušene su buldožerima u nastojanju da se utječe na porast cijena zemljišta.

>> U Kaštelima otvoreno prihvatilište za beskućnike

'Kuće su građene za ljude da u njima žive, ako ne žive u njima tada nešto ozbiljno nije u redu sa stambenim tržištem', rekao je David Ireland, jedan od pripadnika stambenih aktivista te dodao kako je red na kreatorima politike da počinju poduzimati hitne mjere protiv bogatih kupaca koji tržište nekretnina koriste kao investicijska poduzeća za ostvarivanje prava na porezne olakšice i slično.

David Ireland objasnio je kako bi se brojka od 4,1 milijuna beskućnika diljem Europe mogla smanjiti gotov do nule, štoviše, kada bi se udomili svi beskućnici koje Europa broji, ostalo bi više od polovice praznih stanova i kuća.

Kako navodi Maria Jose Aldanas iz jedne španjolske stambene udruge, u Španjolskoj se provodi više deložacija nego ikada prije.

>>Papa Franjo: Učinite što je u vašoj moći da obitelji imaju dom

Freek Spinnewijn, direktor Feantse, europskog tijela koje ujedinjuje organizacije koje se bave beskućništvom, izjavio je kako bi vlade svih zemalja diljem Europe trebale učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da se ti prazni domovi vrate na tržište nekretnina kako bi se riješio problem beskućništva, jedan od gorućih problema Europe.

Prošlog su mjeseca europski zastupnici zatražili od Europske komisije da osmisli strategiju koja će se baviti beskućništvom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook