Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali samo par kapljica je dovoljno da oko sebe umirite "pola jezera".


Legenda kaže da je Benjamin Franklin, jedan od utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država i jedan od autora Deklaracije neovisnosti, s vremena na vrijeme iz čiste zafrkancije znao uvjeravati svoje društvo kako ima dar umiriti more. I doista, tek koju minutu nakon što bi uronio štap pomoću kojega je hodao u vodu, naočigled bi se počela smirivati.

Vezani članci Olujno jugo dizalo je velike valove tijekom vikenda Tragedija na Krku: Utopila se dok je pokušavala iz uzburkanog mora spasiti unuka i supruga Salma Hayek (Foto: Instagram) Bujna crnka proslavila se vrućim scenama seksa, a 25 godina kasnije njezine obline i dalje oduzimaju dah

Je li Franklin bio vještac ili možda čudotvorac? Naravno da nije. Samo je jako dobro znao zašto lukavi ribari i moreplovci uz sebe nose ulje, pa je u svom štapu skrivao poneku kapljicu maslinovog.

U čemu je trik, kako je moguće da tek žličica maslinovog ulja može umiriti "pola jezera", upravo je na svome YouTube kanalu protumačio Greg Kestin, fizičar sa sveučilišta Harvard. 

Ukratko, molekule ulja u dodiru s vodom će se istog trenutka okrenuti na negativne polove jer ih privlače pozitivni polovi vode.

Upravo će se iz tog razloga tako rasprostrijeti, odnosno upravo će iz tog razloga unutar samo par minuta nastati "tepih" tanak koliko je velika molekula ulja.

Budući da je struktura molekule drugačija, vjetar više neće biti u mogućnosti stvarati valove, već će tepih samo povlačiti ovisno o tome u kojem smjeru puše.

Zgodan štos, zar ne? I vrlo koristan ukoliko niste osoba od ljuljanja na valovima, a opet sklona odlasku na pecanje.