Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako nema vlastiti državni teritorij, Suvereni malteški vojni red održava diplomatske odnose sa 106 država.


Ukoliko je za vjerovati onom što je moguće pročitati na internetu, odnosno podacima koje su iznijeli novinari lista Independent, postoji putovnica koja je izdana samo trojici ljudi na svijetu.

Vezani članci 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) Raketna topovnjača uplovila u dubrovačku luku Milorad Dodik (Foto: AFP) Dodik: "Više volim Srbiju. BiH je samo moje radno mjesto, to je protuustavna država"

Riječ je o čelnicima Suverenog malteškog vojnog reda, Velikom maštru (velemajstoru), njegovom zamjeniku i kancelaru tog posve neobičnog međunarodnopravnog subjekta.

Naime, Suvereni malteški vojni red katolički je viteški red sa sjedištem u Rimu, pa iako nema vlastiti državni teritorij, održava diplomatske odnose sa 106 država.

KNJIŽICA KOJA OTVARA SVA VRATA Ovo su 'najmoćnije' putovnice svijeta!

Suvereni malteški vojni red ima tek dvije zgrade u Rimu kojima se jamči eksteritorijalnost, valutu i poštanske marke, dok svi ostali njegovi pripadnici posjeduju putovnice izdane u matičnim državama. 

Red se danas uglavnom bavi medicinskom i socijalnom skrbi, čini ga oko 13.000 vitezova, dami i takozvanih pomoćnih članova.

Zapošljava oko 25 tisuća liječnika i medicinskih sestara koji uz pomoć 80 tisuća volontera djeluju u više od 120 država!

Nastao je otprilike 1099. godine u Jeruzalemu, a osnovali su ga Ivanovci (Božjaci), pripadnici rimokatoličkog viteškog reda. Ime je dobio po prvom samostanu u Jeruzalemu kraj crkve sv. Ivana Krstitelja (izvor Wkipedia).