Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Budući da radioterapija i kemoterapija nisu bili od pomoći, Berry se odlučio podvrgnuti lijeku koji je još uvijek u fazi kliničkog ispitivanja.


Bob Berry, šezdesetogodišnjak iz Stockporta, prije nekoliko je dana doznao izvanrednu vijest - da je njegovo tijelo u potpunosti oslobođeno stanica raka. Bolje nije moglo jer govorimo o čovjeku kojem su liječnici prije tri godine rekli da mu je preostalo još samo 18 mjeseci života.

Vezani članci Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) Koliko dugo još Nadia može čekati dok joj prijeti smrtonosna bolest? ''Gubimo snagu polako i to nas uništava'' Dan ružičaste vrpe (Foto: Duško Marušić/Pixsell) Porazna statistika: U Hrvatskoj svakog dana od raka umre 30 osoba, u samom smo vrhu crne europske liste

Berry na tome može zahvaliti eksperimentalnom lijeku koji je još uvijek u fazi kliničkog ispitivanja, a kojem je uz imunoterapiju podvrgnut na manchesterskom institutu The Christie.

"Prije otprilike tri godine počeo sam osjećati jaku bol u ramenu. Utvrđeno je da je posljedica kancerogenoga tumora na plućima, koji su liječnici hitno uklonili. Nažalost, daljnje su pretrage pokazale da se rak proširio na limfni čvor, a s obzirom na to da moje tijelo nije odgovaralo na radioterapiju i kemoterapiju, rečeno mi je da mi ostaje još 18 mjeseci", ispričao je Berry, koji se iz očaja zbog crne prognoze odlučio podvrgnuti eksperimentalnom kliničkom ispitivanju.

Danas je zahvalan na ukazanoj prilici, a njegovim je odgovorom na lijek koji još uvijek nema naziv iznimno zadovoljan i dr. Matthew Krebs sa spomenutog instituta.

"Tumora više nema ni u tragovima. Jasno, sad je na nama da nastavimo pažljivo pratiti zbivanja u njegovom tijelu. Puno je još ispred nas posla prije negoli dođemo do zaključka kako taj lijek može pomoći pacijentima poput Boba. Naime, rak je kompleksna bolest i ne reagiraju svi ljudi jednako dobro na identičnu terapiju", bio je oprezan Krebs, čije kolege iz the Cristieja trenutačno vrše oko čak šest stotina različitih ispitivanja.