Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaranje prozora u avionu?

Ne slušajte bizarne savjete poznatih, znanstvenici ih demantiraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Televizijski guru Simon Cowell u džepu nosi sprej s koncentriranim kisikom, američka glumica January Jones preferira tablete od vlastite osušene posteljice, a britanska pop zvijezda Patsy Palmer u kožu utrljava granule kave.

Slavne se osobe rijetko ustručavaju od dijeljenja s javnosti svojih bizarnih ideja o zdravlju i znanosti i 2012. godina nije bila iznimka.

U godišnjem popisu najgorih iskrivljavanja znanosti zaklada ‘Sense about Science’ (SAS) na popis je stavila i američkog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya zbog širenja dezinformacija o prozorima u zrakoplovima te olimpijskog plivača Michaela Phelpsa zbog lažnih opravdanja za uriniranje u bazenu.

Zaklada SAS koja je posvećena ispravljanju netočnih percepcija o zdravlju i znanosti svake godine angažira znanstvenike kako bi opovrgnuli bizarne pseudoznanstvene tvrdnje slavnih i bogatih osoba.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Nesvakidašnji prizori - 3 Neobični fetiši Šokantan prizor iz centra Zagreba: Muškarac vodi ženu na povodcu, ona laje - "To nije prvi put"

>> Romney: Opasno je što se u avionu ne mogu otvoriti prozori

Na Romneyevo nedavno lamentiranje da bi se u slučaju požara u zrakoplovu tijekom leta trebali otvoriti prozori aeronautički inženjer Jakob Whitfield odgovara da bi otvaranje prozora na zrakoplovu u kojem je viši tlak nego izvan zrakoplova dovelo do kretanja zraka prema području nižeg tlaka te bi izlaskom zraka iz kabine zrakoplova nastale dodatne štete po zdravlje.

Na ideju konzumiranja tableta od osušene posteljice dijetetičarka iz bolnice St George u Londonu kaže da jedenje vlastite placente nema nikakve nutritivne vrijednosti, osim što osigurava unos toksina i drugih nepoželjnih tvari koje je posteljica tijekom trudnoće 'zaustavila' na putu do bebe.

O smislenosti utrljavanja zrna kave u kožu kako bi se borilo protiv celulita farmaceut Gary Moss kaže kako se radi o besmislici jer kofein ostaje učahuren u zrnu kave i ne napušta ga trljanjem.

Na Phelpsove tvrdnje da se može slobodno urinirati u bazenu jer klor ‘sve ubija’ biokemičar Stuart Jones odgovara da je urin sam po sebi sterilan pa se nema što u njemu ‘ubiti’, a za sprej s visokom koncentracijom kisika znanstvenik Kay Mitchell specijaliziran za utjecaj ekstremnih uvjeta na zdravlje kaže da je zapravo toksičan - posebno za pluća.

SAS posebno upozorava na nekoliko besmislenih postupaka poput ‘jačanja imuniteta’ koji se ne može jačati, niti ga treba jačati, ‘detoksikacije’ jer to jetra rade, ‘oksigeniranja’ jer tomu služe pluća, raznoraznih postupaka ‘čišćenja’ jer tomu treba podvrgavati jedino kožu ili kosu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene