Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Imenujte sveučilište po meni, neku školu, znanstveni institut, čak i znanstvenu zakladu, ali ne petljajte mojim imenom po ulicama naše zemlje, rekao je znanstvenicima kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev.


Taj je 69-godišnjak već 20 godina na čelu srednjoazijske države, a kritičari ga optužuju da uzurpira vlast u toj bivšoj sovjetskoj republici bogatoj naftom.

Vezani članci Nursultan Nazarbajev (Foto: Dnevnik.hr) Odstupio predsjednik kojeg sunarodnjaci zovu tata, a glavni grad je nazvao po samom sebi Elektricitet (Foto: Screenshot/YouTube) Digla im se kosa, čuli su zujanje elektriciteta u zraku i na vrijeme pobjegli prije udara munje

On tvrdi da sve to nije istina, a za razliku od nekih kolega u regiji, on ne da da se po njemu nazivaju gradovi i ulice, što je u sovjetsko doba bilo popularno.

Izjavio je da se predomislio kad su u pitanju obrazovne i znanstvene ustanove.

‘Dopuštam međunarodno sveučilište 'Nazarbajev', školu, znanstveni centar i znanstvenu zakladu’, rekao je na sastanku vijeća za znanstveni razvoj. Premijer Karim Masimov, koji je također bio na tom sastanku, rekao je da takve ustanove zahtijevaju poseban pristup.

‘To sveučilište, škola ili zaklada moraju biti na najvišoj razini’, objasnio je premijer. (Hina)