Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Os kojom se ti objekti kreću dovodi do zaključka kako na njih djeluju neke nevidljive sile'.


Prema novim teorijama čini se kako je naš solarni sistem veći nego što se dosad mislilo. Znanstvenici pretpostavljaju kako se u prostoru iza Plutona nalaze još dvije planete. Do tog su zaključka došli kada su detektirali neka neobična kretanja u tom dijelu svemira.

Vezani članci Slika nije dostupna Sve je više dokaza da se ispod površine Plutona krije ogroman ocean Slika nije dostupna SLIJETANJE NA MARS Sudbina 'landera' Schiaparelli još uvijek nepoznata

Način na koji se ta nepoznata nebeska tijela kreću, upućuje na to da na njih djeluje gravitacija planeta.

'Os kojom se ti objekti kreću dovodi do zaključka kako na njih djeluju neke nevidljive sile', rekao je Carlos de la Fuente Marcos sa Sveučilišta u Madridu.

'Razmatramo mogućnost da iza Neptuna i Plutnona postoje do sada neotkrivene planete', dodao je.

Fuente Marcos smatra kako bi potvrda postojanja tih planeta značila revoluciju u astronomiji.

Pogledajte kako izgleda sunčani dan na Plutonu

Pluton je izbačen s liste planeta 2006. godine i proglašen patuljkom, međutim kako astronomi otkrivaju nova nebeska tijela, ponovo je pokrenuta rasprava o tome kako razvrstavati i definirati planete.

Kada sonda 'Novi horizonti', koja je napravljena upravo za istraživanje Plutona, stigne do njega, znanstvenici bi mogli dobiti odgovore na mnoga pitanja. Sonda je prema Plutonu lansirana još 2006. prije nego su ga maknuli s liste planeta.

'Novi horizonti' najbrži je objekt ikada poslan sa Zemlje u svemir i Plutonu se približava brzinom od gotovo 60 tisuća kilometara na sat.

Nakon što obavi svoj posao u Plutonovoj orbiti, znanstvenici će sondu poslati još dublje u svemir kako bi dobili odgovor na čudna kretanja iza Plutona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook