Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo američko istraživanje

Evo koliko često se operira pogrešan pacijent ili pogrešan dio tijela!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati američkog istraživanja otkrili su koliko se često događa da liječnici u pacijentu ostave medicinski pribor, koliko često operiraju pogrešne pacijente ili pogrešan dio tijela...

Neoprezne i opasne greške, poput ostavljanja skalpela u tijelu pacijenta poslije operacije ili operiranja pogrešnog dijela tijela, liječnicima se događaju prilično često, pokazalo je novo američko istraživanje.

Pročitajte i ovo Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

Istraživanje je pokazalo da liječnici ostavljaju ručnike, gaze, spužvice i drugu kiruršku opremu u pacijentovu tijelu u prosjeku oko 39 puta na tjedan, dok operiraju pogrešan dio tijela 20 puta na tjedan i pogrešnog pacijenta, također, oko 20 puta na tjedan.
Jedan od autora ovog istraživanja rekao je da je sigurno da se to događa i češće, piše Yahoo news.

>> Vjerujete li u zdravstveni sustav?

Druga su istraživanja pokazala da će liječnici prije ostaviti spužve i druge stvari u slučaju kad je pacijent pretio te kada više timova operira istog pacijenta. Do ovakvih pogrešaka dolazi i  kada su liječnici u žurbi.

Dr. Marty Makary, kirurg u bolnici Johns Hopkins Medical Center i jedan od autora istraživanja, rekao je da se to ne događa zato što su liječnici nemarni nego zato što bolnice nemaju dobar sustav za sprječavanje nezgoda.

Makaryjev tim prikupio je 9.744 tužbi za nemar u kojima su bolnice platile pacijentima ili njihovim obiteljima za neke od tih pogrešaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene