Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok priroda miruje pa je i manje posla oko vrtova, voćnjaka i cvjetnjaka, zabavite se i naučite ponešto o biljnom svijetu.


Od svih cvjetajućih stabala najduži cvijet ima datura. Cvjetovi imaju oblik trube, a narastu i do 25 cm. Cvatu u bijeloj i žutoj boji. Lijepo mirišu.

Vezani članci Biljke i životinje (Foto: daniloco) - 20 Neki ljudi misle da GMO izgleda ovako: Stvorio nevjerojatne hibride biljaka i životinja Zdrava i besplatna hrana može se pronaći u prirodi (Foto: Dnevnik.hr) Proljetni darovi prirode: Zdrava i besplatna hrana može se pronaći svuda oko nas

Za vlažnih i toplih dana cvijeće najintenzivnije miriše. Intenzitet mirisa je najslabiji za suhih i vrućih dana.

Najstariji cvijet smatra se cvijet lotosa. U istočnoj Aziji iskopan je fosil lotosovog lista, a prema procjenama star je oko 70 milijuna godina.

Evo kako očuvati cvijeće kada zahladi

Mahunarke su prvo uzgojeno povrće. Prema arheološkim nalazima najstarije je sjeme leće, staro oko 7000 godina. Starost graha procjenjuje se na 5000 godina.

Najlukovicom i danas se smatra kraljevski ljiljan. Lako se uzgaja.

Jorgovan cvate u najviše boja, od bijele, ružičaste, narančastožutih tonova do palete ljubičastoplavih.

Najjačim listom smatra se list amazonskog lopoča. Plutajući listovi mogu narasti i do 80 cm u promjeru, a tako su čvrsti da mogu "nositi" i 50 kn tereta, naravno, pod uvjetom da je ravnomjero raspoređen. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook