Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad bi vam netko postavio pitanje koja je najdublja rupa ne Zemlji i gdje se nalazi, mislite li da biste znali točan odgovor na to pitanje? Malo tko bi.


Danas doista više znamo o udaljenim galaksijama nego o tajnama koje krije Zemljina kora ispod naših nogu, miljama duboko. Baš iz tog razloga, Sovjeti su još 1970-ih započeli s projektom bušenja duboko u zemlju, koji je trajao pune 24 godine.

Vezani članci Zabava ih prizemljila (Foto: klyker.com) Što će im treća žica kad imaju alkohol: Znaju kako se uzemljiiti i bez obrtničke škole Ruske društvene mreže (Foto: klyker.com) - 10 Može li bizarno biti seksi? Rusi su se potrudili pronaći odgovor

Rezultat sovjetskog projekta danas je poznat kao Kola superduboka bušotina, i ne, ona nema nikakve veze s eksploatacijom nafte ili plina. Sovjeti su 1994. godine, kad je projekt napušten, došli do preko 12 kilometara dubine, što je dublje od najdublje točke u oceanima (11 kilometara).

MISTERIOZNA RUPA SE ŠIRI Prošle jeseni 30, a sada 120 metara

Rupa je dobila naziv po poluotoku na kojem se nalazi, a danas, da se nađete na tom mjestu, pomislili biste na sve, samo ne na to da stojite vrlo blizu najdublje rupe na Zemlji. Naime, ona je zapečaćena metalnim poklopcem i velikim metalnim šarafima.

Što su Rusi zapravo doznali bušeći tu rupu? Puno toga. Pronađeni su mikroskopski fosili jednostaničnih organizama na dubini od 7 kilometara. Na istoj dubini, znanstvenici su otkrili i vodu, što je dotad bilo nezabilježeno.

Ono što je zaustavilo projekt bila je temperatura na dubini od 12 kilometara, gdje je kamenje bilo zagrijano na 180 stupnjeva i ponašalo se više kao plastika, nego kao kamenje. Jednostavno, uvjeti su bili prevrući pa je bušenje obustavljeno 1994. godine.

U niže priloženom videu pogledajte kakva su sve čudesa znanstvenici pronašli bušeći tu rupu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook