Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od nuklearnog rata

Kazaljka 'sata smaka svijeta' pomaknula se bliže ponoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog lošeg napretka u vezi sa klimatskim i nuklearnim pitanjima, simbolični pokazatelj nuklearne opasnosti, kazaljka 'sata smaka svijeta' pomaknula se minutu bliže 'ponoći'.

Odbor atomskih znanstvenika (BAS) je kazaljku  pomaknuo sa šest na pet minuta do ponoći. Posljednji puta kada su to znanstvenici učinili bilo je prije dvije godine, ali za jednu minutu unatrag.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "On ga diskretno skida" VIDEO Pogledajte što predsjednik radi ispod stola tijekom intervjua: Macronov potez razbjesnio Francuze ecipele.hr za sve prigode Ženske salonke – kako ih uskladiti uz odjeću i izgledati elegantno?

Znanstvenici upozoravaju kako najveću zabrinutost izaziva neuspjeh mnogih država u kontroliranju širenja nuklearnog oružja, piše BBC.

Sat je izradila grupa znanstvenika 1947. godine. Upravo oni smatraju kako su prije dvije godine pokušali upozoriti na vrijeme globalnih prijetnji.

'U mnogim slučajevima se taj trend nije nastavio ili je čak krenuo u suprotnom smjeru', objasnili su znanstvenici koji tvrde da su se odnosi po pitanju nuklearnog naoružanja popravili između SAD-a i Rusije, dok je kritično u drugim državama svijeta.

Ugovore o nuklearnom oružju u proteklom razdoblju su kršile SAD, Kina, Iran, Indija, Pakistan, Egipat, Izrael i Sjeverna Koreja zbog čega svijet ostaje 'u opasnosti od stalnog razvijanja nuklearnog oružja'.

BAS upozorava i da bi nuklearno oružje moglo biti korišteno u regionalnim sukobima na Bliskom istoku, u sjeveroistočnoj Aziji te posebno u južnoj Aziji.

>>Iran pokrenuo postupak obogaćivanja urana

Odluku o pomicanju kazaljke su donijeli nakon simpozija održanog u Washingtonu. Zanimljivo je da je samo dan nakon pomicanja kazaljke u Iranu ubijen sveučilišni profesor koji je radio u ključnom postrojenju za obogaćivanje urana u toj zemlji, Mustafa Ahmadi Rošan.

>>Ubijen iranski sveučilišni profesor, Iran okrivio Izrael

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene