Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U podzemnom postrojenju

Iran pokrenuo postupak obogaćivanja urana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je danas u novom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo pokrenuo postupak obogaćivanja urana koji nadzire Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), objavile su agencije.

'Sve iranske nuklearne aktivnosti, uključujući i obogaćivanje urana u postrojenjima Natanz i Fordo, nadzire Međunarodna agencija za atomsku energiju', izjavio je predstavnik Irana pri IAEA-i Ali Asgar Soltanieh za iransku TV postaju Al Alam. Iran u Fordou ima mogućnost obogaćivanja urana do razine fisijske čistoće od 20 posto, dok je razina potrebna za pogon nuklearnih elektrana 3,5 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> Iran najavio skori početak rada podzemnog nuklearnog postrojenja

I neimenovani diplomatski izvori u Beču, gdje je sjedište IAEA-e, rekli su da je Iran počeo obogaćivati čišći uran, što će vjerojatno uzrokovati dodatnu napetost sa Zapadom koji smatra da Teheran želi proizvesti atomsko oružje, dok Iran to uporno niječe. Iran već mjesecima tvrdi da se priprema preseliti aktivnosti najčišće rafinacije urana iz glavnog postrojenja u Natanzu u Fordo, čime će značajno umnogostručiti proizvodne kapacitete i činjenica da je pokrenuo proces obogaćivanja u duboko ukopanom postrojenju kojem opasnost sa zemlje gotovo da i ne prijeti pokazuje kako se Teheran odlučio usprotiviti zahtjevima Zapada da prekine takve aktivnosti.

Iran ustraje: Uran obogaćujemo u mirnodopske svrhe

'Početak procesa 20-postotnog obogaćivanja u Fordou sigurno pojačava napetost', ocijenio je nuklearni stručnjak Mark Fitzpatrick. 'Iran će sad proizvoditi fisijski materijal koji se gotovo može koristiti i u oružju i to u neugrozivim centrifugama u dubini planine', upozorio je, govoreći o dobro skrivenom postrojenju nedaleko od svetog šijitskog grada Koma, za koje se vjeruje nda se nalazi na dubini od 80 metara ispod zemlje.

Iran ustrajno tvrdi da uran obogaćuje isključivo u mirnodopske svrhe, za pogon nuklearnih centrala, a 20-postotni uran će, tvrdi, pretvarati u gorivo za istraživački reaktor u kojem se stvaraju izotopi koji se koriste u liječenju pacijenata koji boluju od raka.

No, Zapadne zemlje neskriveno sumnjaju u tehnološku sposobnost Irana da to učini, ukazujući na činjenicu da kapacitet Fordoa, u kojem je najviše 3.000 centrifuga, nije dovoljan za proizvodnju goriva za nuklearne elektrane, ali jest za manje količine visokoobogaćenog urana, što odgovara programu stvaranja atomskog oružja. Centrifuge se okreću nadzvučnim brzinama i uran obogaćuju tako što povećavaju koncentraciju fisijskih izotopa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene