Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Wikipediji je moguće pročitati podatak da je jedno takvo stvorenje dosegnulo dužinu od čak 54 metra!


Tajvanac Wei Cheng Jian zabilježio je prije nekoliko dana stvorenje koje, hvala lijepo, ne bismo voljeli vidjeti da gmiže u našoj neposrednoj blizini, a kamoli po nama. Premda nije znao reći što je, stručnjaci su pojasnili da je najvjerojatnije snimio zelenog vrpčara, životinju koja pripada koljenu beskralješnjaka.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Svjetska zdravstvena organizacija ne dijeli informacije o uspješnim tajvanskim mjerama u borbi protiv koronavirusa? Pao helikopter na Tajvanu Pao helikopter na Tajvanu: Poginuli načelnik glavnog stožera vojske i sedmorica časnika

Wikipedia otkriva da to koljeno obuhvaća oko 1200 do danas opisanih vrsta, ali i detalj da je jedan takav crv dosegnuo dužinu od - 54 metra!

Evo što još između ostalog stoji: 

Vrpčari su stanovnici svih voda i vlažnih područja na Zemlji. Tijelo im je crvoliko. Najveća vrsta je Lineus longissimus koji doseže dužinu do 30 metara sa promjerom tijela od samo 9 milimetara.

Na tijelu možemo uočiti glavu koja se nalazi na prednjem dijelu tijela a usta su smještena na trbušnoj strani.

Za hvatanje plijena vrpčari koriste rilo, a kod nekih se vrsta na vrhu rila nalazi otrovna bodlja. Rilo se izbacuje stezanjem mišića, a nakon zabadanja u žrtvu kroz bodlju se ubrizga otrov amfiporin.

Po kemijskoj strukturi to je alkaloid sličan nikotinu. Vrste koje nemaju otrovnu bodlju imaju dugačko i savitljivo rilo koje se omota oko žrtve.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook