Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za velik broj muškaraca, spoznaja da se lakše snalaze u prostoru, nikada nije bila upitna, no sada je ovu tvrdnju potvrdila i znanost.


Norveški znanstvenici skenirali su mozak volontera u istraživanju tijekom izvršavanja zadataka koji uključuju snalaženje u prostoru. Zaključak istraživanja je da su muškarci ipak ti koji se snalaze bolje od žena zbog činjenice da za snalaženje u prostoru upotrebljavaju odvojeni dio mozga.

Vezani članci On i ona Njezina i njegova strana: Cure usporedile noćne ormariće pa otkrile zanimljive sličnosti Žene na poslu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Samo šest posto zaposlenih žena među najbolje plaćenim zaposlenicima

No, istraživanje je otkrilo i da povećanjem razine testosterona kod žena, povećavaju se njihove sposobnosti snalaženja u prostoru, piše Daily Mail.

Upotrebljavajući kompjutersku konzolu 36 volontera, od čega 18 muškaraca i 18 žena, dobili su zadatak orjentirati se u velikom virtulanom labirintu, dok je njihov mozak bio spojen na računalo te mjerio podražaje.

Oblik koji vidite na fotografiji govori o vama više nego što mislite

Za svaki zadatak dobili su po 30 sekundi, a prema rezultatima, muškarci su za čak 50% bolje riješili zadatke.

Prema voditelju ove studije, dr. Carlu Pintzikau sa norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju, muškarci i žene služe se drugačijim navigacijskim strategijama.

Muškarci, tijekom snalaženja u prostoru, uglavnom koriste osnovne pokazatelje smjera, sjever, jug, zapad i istok, dok žene koriste vizualne identitete.

Muškarac, kako bi došao do neke točke koja se na primjer nalazi na sjevernom dijelu grada, vodi se činjenicom da se mora kretati prema sjeveru, dok žene razmišljaju drugačije i pomalo kompliciranije. One, kako bi došle do cilja, stvaraju mentalne mape, pa se prema cilju oslanjanju na prostorni plan. Proći pokraj frizerskog salon, zatim skrenuti u lijevo, te nakon trgovine skrenuti desno, tako razmišljaju žene.

Studija je pokazala da je korištenje kardijalnih pravaca učinkovitije. Kod muškaraca se prilikom snalaženja u prostoru aktivira hipokampus, dok je kod žena aktivniji prednji dio mozga.

TISUĆLJEĆIMA SKRIVANE TAJNE Stručnjaci na pragu velikog otkrića

'Za sve postoji objašnjenje u evoluciji. U davna vremena muškarci su bili lovci, a žene sakupljači, stoga je logčno da je mozak muškaraca evoluirao drugačije od mozga žena. Prema nekim drugim istraživanjima, žene su bolje u pronalaženju predmeta od muškaraca, brže su u pronalaženju stvari u kući, dok su muškarci brži u pronalaženju kuće', objasnio je dr. Pintzka.

U drugom dijelu istraživanja, skupina žena dobila je hormon testosteron ispod jezika, dok je druga skupina dobila placebo. Istraživači su se nadali da će skupia žena koja je dobila hormon bolje riješiti zadatke, no to se nije dogodilo.

No, skupina žena koja je dobila hormon testosteron lakše je upamtila izgled labirinta, a prilikom rješavanja zadataka uključio im se hipokampus kojeg uglavnom upotrebljavaju muškarci.

Istraživanje je rađeno s ciljem boljeg poznavanja funkcioniranje mozga kod muškaraca i žena s ciljem razumijevanja i detekcije uzroka Alzheimerove bolesti kod koje je gubitak osjećaja za smjer jedan od prvih simptoma.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook