PR
PR Foto: PR

Od izbijanja pandemije IKEA je donirala više od 4,5 milijuna kuna za pomoć zajednici, od čega više od pola milijuna kuna za žrtve obiteljskog nasilja, a uvodi i podršku za pogođene zaposlenike


IKEA Hrvatska pokreće kampanju protiv obiteljskog nasilja „Siguran dom je bolji dom“, kao odgovor na eskalaciju ovog društvenog problema uslijed pandemije. U sklopu kampanje, IKEA uvodi dva nova programa podrške za svoje zaposlene koji se suočavaju s posljedicama COVID-19, između ostalog, i obiteljskog nasilja: IKEA Fond solidarnosti i IKEA Program podrške za zaposlene.

Zahvaljujući IKEA Fondu solidarnosti, zaposleni koji su žrtve obiteljskog nasilja mogu do 31. kolovoza 2021. godine ostvariti financijsku podršku. S druge strane, IKEA Program podrške za zaposlene pruža cjelodnevnu psihološku podršku u raznim područjima, kao i pravne savjete. Oba programa dostupna su i zaposlenima koji su i na druge načine pogođeni pandemijom, kao što je značajno smanjenje prihoda u kućanstvu, dugotrajna hospitalizacija ili imaju djecu koja spadaju u rizičnu skupinu zbog korona-virusa.

“Ravnopravnost je oduvijek bila dio našeg DNA. Kampanjom „Siguran dom je bolji dom“ u Hrvatskoj želimo se baviti važnim aspektom rodne ravnopravnosti, a to je nasilje u obitelji. Želimo osvijestiti da svi mi – kao pojedinci, tvrtke i društvo - imamo odgovornost podržati žrtve i njihove obitelji, osobito u ovome trenutku kada je problem dodatno eskalirao uslijed pandemije. Zato snažnim vizualima prikazujemo domove u kojima je naizgled sve lijepo, ali pomnije gledanje ukazuje da ondje nešto stubokom nije u redu. Nasilje nad ženama, naime, nasilje je nad cijelom obitelji i čini dom nesigurnim za sve“, istaknuo je Nikolaos Migkianis, direktor robne kuće IKEA Zagreb.

PR
PR (Foto: PR)


IKEA pomaže zajednici u borbi protiv obiteljskog nasilja

IKEA djeluje i u zajednici doniravši više od 575.000 kuna u proizvodima i gotovini kako bi podržala žene i djecu žrtve nasilja. Uz pomoć donacije Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, koja ove godine obilježava 30 godina rada, obnovljen je potpuno dotrajao namještaj, bijela tehnika i dječje igračke u Skloništu, poboljšano radno okruženje u Savjetovalištu i uredima te opremljena sigurna kuća na Braču.

Dio sredstava doniran je Zakladi SOLIDARNA koja je financijski podržala uređenje prostora Autonomne ženske kuće Zagreb koja je posebno pogođena tijekom potresa u Zagrebu. Zaklada SOLIDARNA podržala je i Fond #spasime za financiranje hitnih potreba žrtava nasilja kao što su odvjetnički troškovi, troškovi stanarine, terapije i zdravstveni troškovi.

„Donacija tvrtke IKEA došla je u pravom trenutku zbog krizne situacije uzrokovane korona-virusom i potresom u Zagrebu. Teško bismo same uspjele prikupiti potrebna sredstva za nužno opremanje Savjetovališta i Skloništa. Žene i djeca te aktivistkinje AŽKZ-a od srca zahvaljuju tvrtki IKEA na ovoj iznimno vrijednoj donaciji, kao i zalaganju svih koji su sudjelovali u procesu odlučivanja i realizaciji. Također nam je iznimno drago da je IKEA prepoznala važnost i donirala Fond 5,5 Zaklade Solidarna. Ovim donacijama IKEA pokazuje kako se trebaju ponašati društveno odgovorne korporacije i tvrtke koje rade u Hrvatskoj“, izjavila je Neva Tölle, jedna od osnivačica te dugogodišnja voditeljica Autonomne ženske kuće Zagreb.

PR
PR (Foto: PR)


Ukupna donacija tvrtke IKEA od izbijanja pandemije veća je od 4,5 milijun kuna

Podsjetimo, od izbijanja pandemije Ingka Retail i Ingka Centers donirala je više od 1,55 milijuna kuna za pomoć zajednici: kao podršku zdravstvenim institucijama na početku pandemije, za borbu protiv obiteljskog nasilja te Fondu 5,5 za pomoć sugrađanima pogođenima potresom u Zagrebu.

Za Fond 5,5, koji je pokrenula Zaklada SOLIDARNA s ciljem pružanja podrške socijalno ugroženim kućanstvima i najteže pogođenima potresom iz ožujka ove godine, IKEA Hrvatska se uključila u projekt dodatnom donacijom namještaja za 43 socijalno ugrožene obitelji stradale u potresu, a osigurana je i ambalaža za preuzimanje hrane za pučku kuhinju Sveti Duh, sve zajedno u vrijednosti od oko 400.000 kuna.

„Hvala tvrtki IKEA što je prepoznala rad Fonda 5.5 i na donaciji namještaja građanima kojima su domovi stradali u potresu. Ovime smo najugroženijim Zagrepčanima i Zagrepčankama olakšali dugotrajnu borbu s posljedicama potresa. Uz donaciju namještaja, IKEA je osigurala i njegovu dostavu na kućne pragove. Kada smo pomagali jednoj starijoj gospođi odabrati namještaj koji joj treba, rekla nam je: 'Ispunili ste mi dječju želju. Sada sjedim ovdje s vama i biram namještaj kakav želim. Nikad u životu nisam imala takvu priliku'“, rekao nam je Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA i voditelj Fonda 5.5.

U tijeku je realizacija dodatne donacije u vrijednosti većoj od 3 milijuna kuna koju pruža Inter IKEA uz pomoć Zaklade SOLIDARNA u vidu zaštitne opreme za 329 institucija u Hrvatskoj: od vrtića i staračkih domova, preko domova zdravlja, patronažnih palijativnih timova do zavoda hitne pomoći. Time ukupna donacija zajednici tvrtke IKEA od izbijanja krize uzrokovane pandemijom iznosi više od 4,5 milijuna kuna.