Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nemaju televizore, nemaju radio, nemaju WiFi i nemaju bilo kakve mobilne elektroničke uređaje. Dobrodošli među 149 stanovnika Green Banka u Zapadnoj Virginiji, gradića u kojem je tehnologija zakonom zabranjena.


U SAD-u postoji Nacionalna zona radijeske tišine i ona je smještena oko gradića Green Bank, u kojem je uporaba elektronskih uređaja koji emitiraju bilo kakve signale izvan zakona, prenosi Daily Mail.

Vezani članci Slika nije dostupna NAJBOLJI U TRAGANJU ZA IZVANZEMALJCIMA Pušten u rad najveći teleskop na svijetu Slika nije dostupna ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU Kako nastaju crne rupe?

>> NASA-in teleskop Kepler doživio katastrofalan kvar

Razlog tome je što se u tom gradiću nalazi najveći radioteleskop na svijetu - Green Bank teleskop, a da bi on radio na optimalnoj razini, ne smije biti nikakvih radijskih signala u njegovoj blizini, koji bi mogli poremetiti njegov rad i signale koje prima iz svemira.

Green Bankom patroliraju i policajci sa skenerima pomoću kojih traže prekršitelje zakona. Jedini kojima je dozvoljeno korištenje radio signala je hitna služba. U gradu postoji samo jedna telefonska govornica, a stanovnici imaju pristup internetu isključivo putem zaostale dial-up veze.

Unatoč teškim uvjetima života, što se tehnologije tiče, mnogi su ipak odlučili doseliti se u taj gradić sredinom prošlog desetljeća, kako bi pobjegli od tehnologije. Iako službena medicina ne priznaje tzv. poremećaj elektromagnetske preosjetljivosti (EHS), mnogi novi stanovnici tvrde kako pate upravo od tog poremećaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook