Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SHAKESPEARE U HRVATSKOJ

Hrvatski glumac Filip Krenus postao je najbolji prijatelj Shakespearea u Hrvatskoj

PR
PR
Aktualno Galerija PR PR PR PR PR PR +0 PR Galerija 1/4 >>
Hrvatski glumac s londonskom adresom Filip Krenus zasigurno je osoba koja je posljednjih godina najuže povezana s djelom Shakespearea u Hrvatskoj.

Aktualno Galerija PR PR PR PR PR PR +0 PR Galerija 1/4 >> Ovaj talentirani glumac i ovog će ljeta zaigrati na petom jubilarnom Midsummer Scene festivalu koji se na Lovrjencu igra od 20. lipnja do 5. srpnja. Filip u predstavi San ivanjske noći igra Vratila koji, pomalo cinično, dobacuje Titaniji da razum i ljubav nikako ne prijateljuju i da je prava šteta što ih dosad nitko nije pomirio. Ljubav – roditeljska, romantična ili strast prema svom radu – glavni je pokretač svega. Filipa kroz život vode upravo osjećaji, pa je tako bilo i prilikom prvog posjeta Dubrovniku 1994. kada se na prvi pogled zaljubio u Grad i Lovrjenac. Upravo je tada znao da će jednog dana zaigrati na ovoj pozornici i to u djelu najdražeg autora.

Filip je u mlađim danima preselio u London gdje biva usko vezan uz djelo najpopularnijeg engleskog književnika. Prvi profesionalni angažman nakon završenog studija glume bio mu je u Rikardu III. Nakon toga je za istog redatelja nastupio i u Macbethu. Zaigrao je u Romeu i Juliji u kazalištu Globe. Uživa u klasičnim komadima i osim Shakespearea, zaigrao je i u engleskim komedijama iz sedamnaestog i osamnaestog stoljeća. Uz glumu, na Midsummer Scene festivalu Filip se nalazi i u ulozi koproducenta.

„Kazališni projekti često su pitanje pravoga trenutka. Kada je riječ o Midsummer Scene festivalu, taj se trenutak dogodio kad sam upoznao Dariju Mikulandru i Jelenu Maržić koje su razmišljale o međunarodnom projektu upravo kad sam u Dubrovnik poslao ponudu za postavljanju engleske produkcije koja bi bila posebno postavljena za Lovrjenac. Shakespeare je stoga bio prirodni izbor za tu pozornicu koja se i zbog svog oblika, akustike i atmosfere katkad naziva kamenim Globeom. Ova pozornica već ima veliku šekspirijansku tradiciju, a upravo su klasični tekstovi najbolja poveznica Dubrovnika i Londona. Shakespeare nam otvara put prema domaćoj i inozemnoj publici!“ – govori Filip Krenus.

PR PR

San ivanjske noći najpopularnija je predstava Midsummer Scene festivala za koju se traži ulaznica više. Vrhunska produkcija u spoju s ljepotom i ambijentom Lovrjenca daju posebnu čar. Petu jubilarnu sezonu ovaj festival, koji se igra na engleskom jeziku i daje predstave Shakespearea, dočekuje više nego spreman. Samo otvaranje ove je godine pripalo inozemnim gostovanjima koja će zasigurno podići interes za festivalom.

„Organizacija svakog festivala veliki je logistički izazov jer pokusi započinju u Londonu, a nakon toga glumački postav i dio kreativnog tima selimo u Dubrovnik. Svake godine postavljamo glavnu predstavu na Lovrjencu, a povodom petogodišnjice festivala prvi put na festival dolaze gostujuće predstave. To će ove godine biti Henrik V. – čovjek i vladar u režiji Philipa Parra čime i započinjemo suradnju s Mrežom europskih šekspirijanskih festivala te H(2)O – predstava iz Poljske koja se bavi odnosom Hamleta i Ofelije. Hamlet i San ivanjske noći dva su komada koja i za Dubrovnik i naš festival imaju veliko značenje i stoga mi je drago što ćemo oboje imati na našu obljetnicu!“ – zaključio je Filip Krenus.

Festival nastavlja suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kao i onu s Domom Marina Držića kroz program Držić meets Shakespeare. Pokreće se također nova suradnja s Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Festival Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene