Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna južnoafrička tvrtka dokazala je kako je im je prijenos podataka preko goluba pismonoše puno brži nego da ih pošalju preko Telkoma, glavnog pružatelja internet usluga u zemlji.


Brzina i dostupnost interneta u Južnoj Africi je ispod svakog nivoa zbog nedovoljne raširenosti frekvencijskog područja, a i cijena usluge je prilično visoka. Lokalna novinska agencija SAPA izvijestola je kako je 11 mjeseci starom golubu Winstonu od ureda tvrtke Unlimited IT u blizini grada Pietermaritzburga do obalnog grada Durbana trebao jedan sat i osam minuta da preleti 80 kilometara s podacima zavezanim za nogu. Kada su ih ubacili u računalo trebalo je još 2 sata, 6 minuta i 57 sekundi da se podaci skinu na računalo. Za to isto vrijeme Telkomova internet veza skinula je tek četiri posto podataka.

Vezani članci Ilustracija: GettyImages Zvijezda u svom poslu: Golub listonoša Armando na aukciji prodan za rekordnu cijenu Slika nije dostupna PERNATI PODSTANAR Golubica mu u tavi savila gnijezdo i snjela jaje

SAPA je izviestila da tvrtka Unlimited IT izvela ovu demonstraciju jer su postali i više nego frustrirani sporošću interneta. Tvrtka ima 11 podružnica diljem zemlje i vrlo često jedni drugima moraju slati podatke. Telkom naravno, nije imao komentara njihov pokus. Ipak, očekuje se kako će Svjetsko nogometno prvenstvo koje se iduće godine održava u Južnoj Africi značajno poboljšati situaciju. Planira se postaviti novih 17.000 kilometara optičkih kablova koji bi povezivali jug i istok Afrike s drugim mrežama.