Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Pogledajte fotografije

VELIKO OTKRIĆE Pronađena mumija zaboravljenog faraona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kraljeva mumija pronađena je u komadima u ruševinama, uništena od strane pljačkaša grobnica.

Nepoznati faraon nazvan Woseribre Senebkay otkopan je u južnom Egiptu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriće na sjeveru Europe ZLATNA ENIGMA Zovu ih zlatne spirale, ali nitko ne zna čemu služe Slika nije dostupna Bitan dio povijesti Otkrivena izgubljena tvrđava jednog od najvećih vojskovođa

Kraljeva mumija pronađena je u komadima u ruševinama, uništena od strane pljačkaša grobnica. Međutim, arheolog Joseph Wegner i njegovi suradnici uspjeli su spojiti kraljevski kostur i otkriti da je Senebkay bio 1.75 metara visok, a u trenutku smrti bio je u srednjim ili kasnim 40-ima.

Skromna grobnica prvi je materijalni dokaz dinastije Abydos za koju se sumnjalo da je postojala, ali to nikad ranije nije dokazano.

'Uzbudljivo je pronaći ne samo grobnicu dosad nepoznatog faraona, nego i i nekropolcu cijele jedne zaboravljene dinastije', rekao je Wegner.

Naznake Senebkaya arheolozi su otkrili u ljeto 2013. Istraživači su naime došli do ogromnog crvenog sarkofaga. Bilo je jasno da je uklonjen iz izvornog groba, ali nitko nije znao tko je u njemu bio zakopan. Ispostavilo se da je izvorni vlasnik bio faraon po imenu Sobekhotep. Stoljeće i pol nakon njegovog pokopa faraoni su počeli pljačkati njegovu grobnicu za svoje potrebe. Nepoznati kralj ukrao je lijes. Vladar koji je reciklirao stvari bio je Senebkay.

Arheolozi vjeruju da je još najmanje 16 grobnica kraljeva iz tog razdoblja skriveno u blizini. Vladari iz dinastije Abydos grobnice su gradili blizu ranijih faraona. Ponovna upotreba tuđih materijala ukazuje da su bili relativno siromašni u usporedbi s vladarima drugih dinastija. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene