Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vozeći se u smjeru iz Knina prema Kistanjama, putnik bi mogao pomisliti kako se vratio u prošlost. Desetak metara od ceste, prepoznatljivi kameni lukovi djeluju nestvarno. Radi se o očuvanim ostacima rimskog vojnog logora Burnum.


 Koliko god su lukovi atraktivni, oni su samo detalj ogromnog arheološkog nalazišta lokaliteta Burnum. Zanimljive artefakte rimskih vremena možete razgledati u arheološkoj zbirci muzeja u Eko kampusu Puljane, na drugoj obali rijeke Krke. Od Ivoševaca slijedite putokaz za Drniš, potom prijeđite preko Brljana i, kada izađete iz kanjona, slijedite prvi putokaz desno prema Eko kampusu Puljane. Do zbirke možete doći i iz pravca Drniša slijedeći Oklaj i Puljane, zatim skrenite lijevo prema Eko kampusu Puljane.

Vezani članci NP Krka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Umjesto zarade izabrali prirodu: Jedini u Hrvatskoj ograničili broj posjetitelja, ali to im se višestruko vratilo Potraga za nestalim mladićem (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Policija potvrdila: Tijelo koje je isplivalo kod Visovca nestali je maloljetnik

Ako se poželite stvarno vratiti u prošlost, pridružite se Burnumskim idama. Burnumske Ide su svečanosti kojima se rekonstruira povijest prikazivanjem života i običaja rimskog doba i svakog ljeta se organiziraju u restauriranom amfiteatru. Ne zaboravite obući togu.

Burnumski amfiteatar nalazi se u mjestu Ivoševci, nedaleko od Kistanja. Do Burnuma možete doći jedino cestovnim putem, slijedeći putokaz za Kistanje, zatim za Ivoševce.

Arheološki lokalitet Burnum i arheološka zbirka u Eko kampusu Puljane otvoreni su za posjetitelje tijekom cijele godine.

Ako vas više privlači srednjovjekovna povijest, zaputite se na izlet brodom s Roškog slapa prema manastiru Krka i srednjevjekovnim utvrdama Nečven i Trošenj ili se nizvodno spustite poučno-pješačkom stazom do Visovca (Stinica).

Uistinu doživjeti Krku znači iznova otkriti sva povijesna nalazišta i kulturološke fenomene u jedinstvenom okruženju prirodne ljepote.

Istražite Krku i uživajte!

Potražite nas na www.np-krka.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju