Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astrofizičari sumnjaju na postojanje supermasivne crne rupe - i to u samome središtu galaksije Mliječne staze.


Crna rupa je, pretpostavlja se, čak 4 milijuna puta veća od Sunca, ali, unatoč njezinoj enormnoj veličini, nismo ju u mogućnosti vidjeti golim okom. Ipak, to bi se uskoro moglo promijeniti. 

Vezani članci Turisti na trajektu Petar Hektorović (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Uživajte u zadnjim zrakama sunca, stigao je kralj ljeta: Sljedeći tjedan obilježit će neugodne kiše i pljuskovi Slika nije dostupna LJUDI, BEZ PANIKE Crna rupa 'ispljunula' crvenu svjetlost jednaku jačini 1000 Sunca

Europsko vijeće za istraživanje udijelilo je 14 milijuna eura tvorcima projekta BlackHoleCam, prenosi The Verge

Riječ je o projektu koji će koristiti radijske teleskope i super-računala kako bi pokušali potvrditi postojanje 'jednog od najdragocjenijih astrofizičkih objekata', kako ga naziva Luciano Rezzolla, glavni istraživač BlackHoleCam projekta. 

VIDEO Teleskop snimio sudar mega galaksija

Unatoč svome imenu, BlackHoleCam nije u mogućnosti fotografirati crnu rupu, već je projekt zamišljen tako da koristi tzv. 'Very Long Base Interferometry' pristup, u kojemu je više zvjezdarnica usmjereno prema jednome objektu, prikupljajući na taj način podatke i pohranjujući ih u super-računalo. 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook