Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astrofizičari sumnjaju na postojanje supermasivne crne rupe - i to u samome središtu galaksije Mliječne staze.


Crna rupa je, pretpostavlja se, čak 4 milijuna puta veća od Sunca, ali, unatoč njezinoj enormnoj veličini, nismo ju u mogućnosti vidjeti golim okom. Ipak, to bi se uskoro moglo promijeniti. 

Vezani članci Humanitarna utrka Mliječna staza - 2 Naš korak za djecu s teškoćama: Humanitarna utrka u kojoj putem aplikacije svi možemo sudjelovati Sunce, ilustracija - 1 Ljeto ipak još nije gotovo? Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna i hoćemo li za vikend uživati u suncu

Europsko vijeće za istraživanje udijelilo je 14 milijuna eura tvorcima projekta BlackHoleCam, prenosi The Verge

Riječ je o projektu koji će koristiti radijske teleskope i super-računala kako bi pokušali potvrditi postojanje 'jednog od najdragocjenijih astrofizičkih objekata', kako ga naziva Luciano Rezzolla, glavni istraživač BlackHoleCam projekta. 

VIDEO Teleskop snimio sudar mega galaksija

Unatoč svome imenu, BlackHoleCam nije u mogućnosti fotografirati crnu rupu, već je projekt zamišljen tako da koristi tzv. 'Very Long Base Interferometry' pristup, u kojemu je više zvjezdarnica usmjereno prema jednome objektu, prikupljajući na taj način podatke i pohranjujući ih u super-računalo. 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook