Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz mlađih svemirskih dana

VIDEO Teleskop snimio sudar mega galaksija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski opservatorije Europske svemirske agencije (ESA), Herschel, uočio je masivno spajanje galaksija u trenutku dok je svemir bio star tek tri milijarde godina (svemir je sada star oko 14 milijardi godina).

Herchel, svemirski teleskop ESA-e uočio je spajanje dviju galaksija na udaljenosti 11 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, a naknadno proučavanje istog fenomena drugih teleskopa sa Zemlje i iz svemira, uključujući i NASA-inog veterana Hubblea, pokazalo je istu stvar, odnosno potvrdilo ono što je Herschel vidio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Davno, davno Otkrili crnu rupu koja dovodi u pitanje sadašnje teorije njihova nastanka Slika nije dostupna 'Prvi smo koji su to napravili i takvi ćemo ostati zauvijek!' Europa je u srijedu ispisala povijest!

>> FOTO Posljednja svemirska fotografija umirućeg teleskopa!

Uočeno spajanje galaksija pomaže u rješavanju jednog misterija u astronomiji. naime, dok je svemir bio star tek 3 do 4 milijarde godina, po njemu su bile razasute brojne nakupine crvenkastih eliptičnih galaksija, koje su pak činile stare zvijezde. Znanstvenike je uvijek zanimalo jesu li te galaksije nastajale sporo i 'gutanjem' manjih galaksija, ili su se formirale 'naglo', odnosno sudaranjem dviju velikih galaksija, prenosi NASA.

'Gledamo u mlađe razdoblje života tih galaksija, adolescentsko povećanje aktivnosti koje ne traje dugo', pojasnio je Hai Fu sa Sveučilišta kalifornija i Irvineu. Studija oko fenomena objavljena je jučer u časopisu Nature.

'Spojene galaksije vrve novim zvijezdama u potpunosti prikrivenima prašinom. Bez Herschelovog detektora daleko infracrvenog spektra svjetlosti, ne bismo mogli vidjeti kroz prašinu i promatratzi akciju na djelu', istaknuo je koautor studije Asantha Cooray.

U priloženoj video prezentaciji možete pogledati kako sudar mega galaksija izgleda, odnosno što je Herschel snimio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene