Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredak u kirurgiji

Zamijenili 75 posto lubanje pacijenta 3D isprintanim implantatom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkako se tehnologija 3D printanja pojavila, njezinim mogućnostima gotovo da nema kraja.

Danas se pomoću 3D printera mogu proizvoditi i dijelovi ljudskog tijela te raznorazne proteze po narudžbi. Ranije ovog tjedna, jedan neimenovani muškarac bio je podvrgnut operativnom zahvatu u kojem mu je 75 posto lubanje zamijenjeno 3d printanim implantatom, kojeg je napravila tvrtka Oxford Performance Materials iz Connecticuta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija istražuje slučaj Užas u Sloveniji: Prilikom rušenja krušne peći pronašli dječju lubanju: ''Ovdje živim 41 godinu i svih ovih godina nije se dogodilo ništa neobično'' Slika nije dostupna VELIKOISTRAŽIVANJE Senzacionalno arheološko otkriće kraj Osijeka: Izdužene lubanje i drevni DNK odgovorili na važno pitanje

>> 'Printanje' organa - budućnost transplantacije

Zamjenska kost lubanje proizvedena je u svega pet dana, a nakon što je američki FDA odobrio njezinu uporabu, uspješno je ugrađena u lubanju pacijenta, prenosi popsci.com.

Prednost 3D printanih zamjenskih dijelova ljudskih kosti jest ta što se mogu napraviti točno po mjeri. Materijal koji je korišten za izradu zove se PEKK, a radi se o biokemijskom polimeru, koji je u mehaničkom smislu sličan ljudskoj kosti, ali je istovremeno i osteoprovodljiv, što znači da se stvarne koštane stanice hvataju za njegovu površinu.

Nadalje, taj implantat neće ometati rentgenske zrake, poput metalnih ploča koje se inače ugrađuju osoba s velikim oštećenjima lubanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene