Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upravljanje pomoću tableta

VIDEO Solarni bespilotni dirižabl kao budućnost zračnog transporta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite da 200 tona tereta lebdi brzinom 25 kilometara na sat preko svjetskih oceana u divovskom bespilotnom dirižablu, pogonjenom isključivo na solarnu energiju.

Sun Cloud je istraživačko-razvojni projekt tvrtke Altran, čiji je cilj dizajnirati i napraviti bespilotni dirižabl pogonjen isključivo energijom sunca. Kako bi projekt bio isplativ, mora se pokušati napraviti letjelica koja bi bila sposobna prenositi velik teret (200 tona) na velike udaljenosti (prekooceanski letovi) i letjeti brzinom od 25 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Policija u Parizu Uoči Olimpijskih igara Ministar poručio policajcima: "Bit ćete pošteno plaćeni, ali očekujem stopostotnu mobilizaciju" Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama

>> DOZNAJEMO Hrvatskoj iz ruku klizi domaći projekt vrijedan 7,5 milijardi eura!

Nekoliko je izazova u tom projektu, s kojima se u koštac uhvatio tim stručnjaka iz Air Francea, koji su razvili strukturirani modularni sustav oblika diržabla, koji bi se lakše trebao prilagođavati različitim teretima. Isti koncept koriste današnji transportni zrakoplovi.

Za optimizaciju i kontrolu leta brine se multidisciplinarni tim Altrana, u kojem su stručnjaci za aerodinamiku, mehaniku fluida i strukturalnu mehaniku, matematičari, eletroničari i stručnjaci za solarnu energiju. Dirižablom se upravlja pomoću kontrola na tablet računalu.

Projekt je predstavljen na pariškom air showu. Pogledajte konceptualni video projekta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene