Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Facebook je jučer objavio promjenu načina na koji se obavijesti prikazuju korisnicima na News Feedu.


Facebook najpopularnije obavijesti, one s mnogo komentara i lajkova, želi dignuti na vrh prikaza obavijesti kako ih korisnici ne bi propustili.

Vezani članci Slika nije dostupna Krajnje je vrijeme da korisnici Facebook i 'Like' shvate ozbiljno... Slika nije dostupna 'Hate' umjesto 'lajka': Objavite što ne volite putem Hater aplikacije!

Naime, prosječan korisnik Facebooka vidi samo 20 posto postova svojih prijatelja i stranica koje prati. Facebook ostatak filtrira pomoću algoritama koji otkrivaju koje vas obavijesti više zanimaju, a koje manje.

>>Student FER-a dobio je posao u Facebooku: Javio sam se Zuckerbergu...

Ovakav način vođenja informacija ostavio je neke korisnike nezadovoljnima, pa su u Facebooku odlučili otkriti malo više o svom sustavu prikaza.

Kako je objašnjeno na posebnom događaju u sjedištu Facebooka u Menlo Parku, svakoj se obavijesti dodjeljuju bodovi, a one s najvišim vrijednostima nalaze se na vrhu News Feeda, prenosi Mashable.

Kako određuju koliko će neka obavijest dobiti bodova?

Pomoću niza čimbenika, kao što su odnos koji korisnik ima s autorom obavijesti, broj komentara, dijeljenja, odnosno lajkova.Prije bi se na vrhu našle nove obavijesti, čak i ako bi imale manje bodova od starijih. Međutim, sustav je promijenjen tako da se sada i starije obavijesti, koje su objavljene ranije tog dana, ali ih korisnik nije pregledao, nalaze uz nove obavijesti na vrhu prikaza.

>>Facebook zna što ste radili prošlog ljeta!

Promjene su implementirane na internetskoj verziji, no primjena je još u tijeku na mobilnim uređajima, rekao je Lars Backstrom, menadžer inženjera u Facebooku.

Nedavno istraživanje tvrtke pokazalo je da je novi sustav doveo do porasta čitanja obavijesti od 13 posto te porasta interaktivnosti - lajkova, dijeljenja i komentara - od pet posto. (VLM)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook