Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj zlostavljanju na Fejsu?

Facebook će policiji otkrivati identitete cyber zlostavljača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna je Britanka zahtijevala i dobila sudski nalog prema kojem Facebook mora otkriti identitete njenih zlostavljača na ovoj društvenoj mreži te bi ova odluka mogla utjecati na smanjenje zlostavljanja na Fejsu

Jedan od velikih problema vezanih uz Facebook je cyber zlostavljanje – osobe otvaraju lažne profile pod kojima zlostavljaju druge korisnike ove društvene mreže, odnosno otvaraju lažne profile s imenima drugih osoba koje onda na društvenoj mreži prikazuju kao seksualne predatore ili manijake – najbolji primjer koliko takve stvari mogu biti opasne možemo vidjeti na nedavnom primjeru iz Zadra kada je jedan 28-godišnjak otvarao lažne profile djevojaka na Facebooku.

Pročitajte i ovo Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla" Ilustracija uhićen "prorok" Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba

No, nakon jednog slučaja u Velikoj Britaniji, čini se da bi ovakvom zlostavljanju na Zuckerbergovoj mreži uskoro mogao doći kraj. Naime, cyber zlostavljači u Velikoj Britaniji okomili su se na 45-godišnju Nicolu Brookes te se, nakon što je ostavila poruku podrške na profilu jednog natjecatelja iz X Factora, njen život pretvorio u pakao.

U samo 24 sata dobila je više od sto uvredljivih komentara na njenu objavu na Facebooku (uključujući i prijetnje smrću) te su nepoznate osobe na Facebooku otvorile profil s njenim imenom, adresom i pravom fotografijom prikazujući je kao zlostavljačicu djece i dilericu droge, a s tog su profila kontaktirali djevojčice.

Brooks kaže da je tražila pomoć od policije, no oni joj nisu pomogli pa je odlučila podići privatnu tužbu protiv najmanje četiri osobe čiji identiteti još nisu poznati, no trebali bi postati poznati uskoro jer je ona od suda zatražila da donese odluku po kojoj će Facebook morati otkriti identitete zlostavljača.

Suda je nedavno donio takvu odluku te će Facebook morati otkriti identitete i e-mailove zlostavljača, kao i IP adrese s kojih pristupaju internetu. Na The Guardianu kažu da je ovo jedan od prvih slučajeva u kojima su privatne osobe pokrenule postupak protiv Facebooka jer su željeli da im ova kompanija otkrije identitet cyber zlostavljača te bi u budućnosti mogli vidjeti puno više ovakvih slučajeva.

Odvjetnik Brooksove čak kaže da, ako podaci koje dobije od Facebooka ne budu dovoljni za otkrivanje identiteta zlostavljača, oni će tražiti podatke i od pružatelja internetskih usluga te će biti uporni sve dok ne saznaju identitete osoba koje stoje iza ovih profila.

Dodao je da su u SAD-u zbog ovakvih zlostavljanja neke osobe čak počinile samoubojstvo te da bi se slična situacija mogla dogoditi i u Velikoj Britaniji (i drugim zemljama naravno), ako se zlostavljačima ne stane na kraj, a to je najbolje napraviti otkrivanjem njihova pravog identiteta.

Suzie Hayman iz organizacije Bullying UK rekla je novinarima Daily Maila da se zlostavljači kriju iza anonimnosti koju im omogućava internet te da bi se takve stvari trebale promijeniti. Uzmete li zlostavljačima anonimnost na internetu, tj. objavite li njihove prave podatke, dobar dio problema je riješen, iako će vjerojatno uvijek postajati osobe koje će se pronaći način da ostanu anonimne i zlostavljaju druge osobe na ovoj društvenoj mreži.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene