Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivi rezultati istraživanja

Znanstvenici otkrili pretke polarnog medvjeda u Irskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokazano je kako su Irski smeđi medvjedi najbliži preci današnjih polarnih medvjeda.

Nedavno provedena DNK studija pokazala je da svaki živući polarni medvjed danas potječe od jedne smeđe medvjedice koja je živjela u Irskoj tijekom posljednjeg ledenog doba, prije 100.000 godina. Cijelo istraživanje objavljeno je u časopisu Current Biology.

Pročitajte i ovo Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će" Neredi u Dublinu - 1 Sve počelo zbog napada VIDEO/FOTO Jutro nakon nereda u Dublinu: Prosvjednici traže deportaciju migranata, podržava ih i poznati irski sportaš

Iako su polarni medvjedi postojali i prije ledenog doba, razvivši se iz druge grupe smeđih medvjeda iz Sibira prije 200.000 godina, znanstvenici su utvrdili kako je Irski medvjed njihov najraniji poznati zajednički predak.

Znanstvenici su analizirali 242 DNK uzorka uzetih iz kosti i zubi smeđih i polarnih medvjeda, uključujući i uzorke iz fosilnih ostataka medvjeda koji su živjeli prije 120.000 godina.

Analiza je pokazala kako se mitohondrijski DNK živućih polarnih medvjeda približno poklapa sa genetičkim materijalom uzetim iz ženke smeđeg medvjeda koja je živjela u Irskoj prije 50.000 godina.

Polarni medvjedi razlikuju se od smeđih po boji krzna, veličini, ali i strukturi zuba. Također, polarni medvjedi su izvrsni plivači, dok smeđi medvjedi više vole penjanje i šume.

Profesor Mark Thomas sa Sveučilišta College London, koji je sudjelovao u istraživanju, izjavio je kako 'se križanje smeđih i polarnih medvjeda smatralo slijepom ulicom. Ovo istraživanje pokazuje kako se križanje događalo u prošlosti te je dio evolucije obje vrste.'

Tijekom posljednjeg ledenog doba, polarni medvjedi kretali su se južnije od Arktika. U to vrijeme Velika Britanija bila je spojena sa ostatkom Europe putem kopnenog mosta, a ledeni pokrov povezivao je Irsku i Veliku Britaniju.

'Tijekom posljednjih 100.000 godina ove dvije vrste su se križale u više navrata.' izjavila je dr. Beth Shapiro, koja vodi studiju u SAD-u na Sveučilištu Pennsylvania.

To se najvjerojatnije događalo nakon klimatskih promjena koje su natjerale medvjede na selidbu u međusobnih staništa. Ovakve okolnosti nisu predstavljale nikakve prepreke za međusobno križanje.

Znanstvenici smatraju kako ovo otkriće može pomoći u zaštiti polarnih medvjeda, koji su ujdeno i ugrožena vrsta. (Daily Mail)

 

 


 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene