Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad ćemo shvatiti?

POTRESNA SNIMKA OBILAZI SVIJET 'Krvarenje je brzo stalo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potresna snimka obilazi svijet. Koliko će nam još trebati da shvatimo?

Skupina morskih biologa uz obalu Costa Rice naišla je na morsku kornjaču, inače ugroženu vrstu, kojoj je u lijevoj nosnici bila zabodena plastična slamka duljine 12 centimetara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prekrasno djelo Lavinu emocija izazvali mali heroji koji nisu okrenuli glavu od tuđe patnje: ''Dica su kasnila na ručak jer su mi pomagali, nemojte ih kaznit'' Slika nije dostupna viđena samo 30 puta VIDEO Kod Maslenice spašena jedna od najvećih kornjača na svijetu: ''Skiper Buco ju je pronašao pa je došao po pojačanje''

Vađenje slamke trajalo je osam minuta te ubrzo postaje jasno kakvu agoniju proživljava ova nesretna kornjača.

Biolozi su isprva mislili kako joj se u nosnici nalazi nekakav parazitski crv, no kad su shvatili o čemu je riječ znali su da joj moraju pomoći. Nakon rasprave odlučili su zahvat izvesti s jedinim alatom kojeg su imali na brod - švicarskim nožićem.

Christine Figgener, voditeljica tima biologa, odluku da se kornjači izvadi slamka na brodu objasnila je rekavši kako su bili satima udaljeni od bilo kakvog veterinara, a i nemaju dozvolu za odvođenje kornjače iz ovih voda na kopno.

VIDEO Pogledajte kako mu je kornjača zahvalila na spašavanju

Internet je, kao i uvijek, eksplodirao. Jedni optužuju ove znanstvenike da su izvlačeći slamku kornači nanijeli samo još više boli i agonije, dok drugi staju u njihovu obranu te smatraju da bi kornjača uginula da joj nisu pomogli.

'Krvarenje je brzo stalo. Očito je da joj se nije svidjela cijela procedura, ali nadamo se da sad lakše diše. Dezinficirali smo joj dišne putove jodom te je promatrali neko vrijeme prije no što smo je vratili u more', kaže Christine Figgener.

Ovaj video zapravo pokazuje koliko plastični otpad može biti poguban za život u morima diljem svijeta. Zadnja studija pokazala je kako su danas 50 posto veće šanse da kornjače progutaju ili udahnu komad plastike nego što su bile prije 30 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene