Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O suživotu s migrantima

''Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinarka Daily Maila Katie Hopkins prošetala je ulicama Stockholma i obišla četvrt Rinkeby u kojoj pretežno žive migranti te otkrila drugu stranu života u Švedskoj.

Po dolasku britanske novinarke u Stockholm, u kanti za smeće ispred policijske postaje Kista, pronađena je bomba. Katie Hopkins povezala je sve s imigrantima iako su joj građani koji su prolazili pokraj mjesta obilježenog policijskom trakom, rekli da treba pričekati rezultate istrage kako bi se znalo tko je i zašto ostavio bombu u kanti za smeće.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU" Kremlj što se događa u Moskvi? Američko veleposlanstvo objavilo: "U idućih 48 sati izbjegavajte velika okupljanja, postoje planovi za napad!"

Hopkins navodi postove na Twitteru očeva djevojčica o tome da Švedska više nije mjesto kakvim ga ljudi zamišljaju te da su djevojke uplašene izaći van iz kuće tijekom noći. Mnogo je primjera, navodi Hopkins, o silovanjima i neredima u Švedskoj od dolaska velikog broja migranata iz arapskih zemalja.

Većina stanovnika četvrti Rinkeby su stranci, odnosno njih čak 90 %. Jedna 27-godišnjakinja s kojom je razgovarala Hopkins tvrdi da se boji izaći sama iz kuće. Ona živi pokraj velikog trgovačkog centra u koji dolaze migranti te se boji sama hodati na ruti od kuće do posla. Priča da se ispod mosta u blizini njezina stana okupljaju muškarci i tijekom dana i noći i ondje besposličare. Katie Hopkins posjetila je to mjesto i pokušala razgovarati s tim muškarcima, na što su joj oni, kaže, odgovarali uvredljivim seksualno-eksplicitnim govorom, piše Daily Mail.

Posjetila je i lokalni ženski multietnički centar te ondje zatekla žene koje govore da se boje izaći iz kuće noću. Međutim, mnoge od njih čak i nakon 25 godina života u Švedskoj slabo govore taj jezik i većinom se sporazumijevaju na arapskom.

Jedna žena u centru je ispričala: ''Više ste izloženi napadima ako niste musliman. Ti dječaci misle da mogu uzeti sve od žene koja ne nosi maramu na glavi''.

''Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću, zemlja koju se idealizira zbog svojih ultranaprednih ideala'', napisala je Hopkins.

Svoje iskustvo od prije nekoliko dana u četvrti Rinkeby o kojoj je sa svojom novinarskom ekipom radio prilog, ispričao je Tim Pool u videu koji je objavio na YouTubeu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene