Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živimo u zabludi

ZDRAVO ILI TOKSIČNO? Prava istina o svježem mlijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obično se mlijeko pregrije do 72 stupnja otprilike 15 sekundi, što je dovoljno da mlijeko bude sigurno od razvoja bakterija, a s druge strane da zadrži svoje nutritivne vrijednosti.

Jednom kad probate svježe mlijeko, netom pomužene krave, sve ono što slovi kao 'svježe' pada u drugi plan. Ne pasterizirano, sirovo mlijeko je gušće, kremastije i slađe od kupovnog, odnosno obrađenog mlijeka. Naše žitarice i napitke pretvara u nešto magično. Miriše na slatkoću i nekako je mlječnije. Zvuči poznato? Na taj se način reklamira sirovo mlijeko kao dio zdravog načina života.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Poznato je kako upravo mlijeko utječe na smanjivanje simptoma različitih peludnih alergija, astme i simptome različitih vrsta dermatitisa. Sadržava više nutrijenata, a mogu ga piti i osobe koje ne podnose laktozu. No prema najnovijem izvješću američkog Centra za kontrolu bolesti, miljeko je jedan od najopasnijih prehrambenih proizvoda, piše Daily Mail.

Kupnja majčinog mlijeka preko interneta opasna za zdravlje

Kada se ne rukuje s njim na propisan način, ne pasterizirano, sirovo mlijeko pogoduje razvoju salmonele, bakterija listerije, E. coli i bakterija koja uzrokuje Tuberkulozu, bolest koja može biti fatalna po život.

Svježe mlijeko toliko je opasno da je zabranjena njegova direktna prodaja u nekim zemljama Europe i Amerike.  No, tko je u pravu? Koja je prava istina o sirovom mlijeku? Kako je moguće da nešto toliko prirodno bude toliko štetno?

Mlijeko koje kupujemo u supermarketima kao i većina mlijeka kojeg kupujemo u mljekomatima ili je dostavljeno na naš kućni prag je pasterizirano i prokuhano kako bi li se uništile sve opasne bakterije.

Obično se mlijeko pregrije do 72 stupnja otprilike 15 sekundi, što je dovoljno da mlijeko bude sigurno od razvoja bakterija, a s druge strane da zadrži svoje nutritivne vrijednosti.

Sirovim mlijekom se smatra mlijeko netom izmuženo iz krave, ovce, koze i ostalih životinja i flaširano bez prokuhavanja. Sirovo mlijeko možete prepoznati po njegovoj boji. Ono je više žuto od pasteriziranog, a okus se može mijenjati, ovisno o prehrani životinje od koje mlijeko dolazi. Na sirovom mlijeku možete primjetiti sloj vrhnja, dok su ona obrađena istiskana kroz najmanje rupice ne bi li se te masne strukture razbile te tako nastala homogena masa.

Nova pravila: Svaka zemlja može proizvoditi mlijeka koliko želi i prodavati ga gdje želi

'Velik broj ljudi čiji organizam ne podnosi laktozu zapravo ne podnose pasterizirano mlijeko, dok je ono svježe prepuno prirodnih bakterija koje pomažu u njegovom probavljanju', rekao je Steve Hook, farmer čije krave proizvode mlijeko za više od 40% stanovništva Velike Britanije.

Studija iz 2011. u kojoj je sudjelovalo 8.000 djece iz Švicarske, Njemačke i Austrije pokazala je da djeca koja piju sirovo mlijeko razvijaju otpornost na bolesti poput astme i alergija za čak 41%, no jednako tako djeca koja piju sirovo mlijeko imaju čak 50% veće preduvijete za oboljevanje od peludne groznice.

Zašto je tome tako, nisu dali odgovor. Pretpostavlja se da pasterizirano mlijeko sadržava velik broj mrtvih bakterija koje štete tijelu, druga pak teorija govori da bakterija u sirovom mlijeku štite tijelo od razvoja alergija.

Još jedno istraživanje provedeno u Torontu u 2011. godini pokazuje da sirovo mlijeko sadržava visoku količinu vitamina B12, E i B1. Upravo je ova studija potaknula mnoge zagovaratelje sirovog mlijeka da budu još žešći u svojoj borbi o dokazivanju njegovog utjecaja na zdravlje.

Većina ovih studija rezultat je istraživanja provedenih na djeci koja žive na farmama, a sada stručnjaci upozoravaju kako na njih mlijeko ima pozitivan utjecaj zbog činjenice da su odrastali na farmama, okruženi tim bakterijama te tako stekli otpornost na njih. Upravo su uvjeti an farmama ti koji štite djecu od razvoja alergija, a ne svježe mlijeko.

'Ne postoje pozitivni utjecaji konzumacije sirovog, neobrađenog mlijeka, koji nisu prisutni i u onom pasteriziranom koje je očišćeno od bakterija', napominju iz Centra za kontrolu bolesti.

Također napominju da neobrađeno, sirovo mlijeko, može izazvati štetne posljedice za djecu, starije i one slabijeg imunosnog sustava. Zbog toga bi svako svježe mlijeko trebalo sadržavati jasno ispisan natpis kako nije tretirano, te kako postoji mogućnost oboljevanja od bakterijskih infekcija.

Sljedeći put kada se odlučite za svježe mlijeko, pripazite da stvarno bude svježe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene