Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predobra prilika

Zbog rekordne cijene zlata prodaju čak i zlatne zube

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoka cijena zlata mnoge je Japance ponukala da pretraže svoje osobne stvari te prodaju one koje im više nisu od koristi.

Među raznim nakitom koji je 68-godišnja Keiko Adachi donijela kod tokijskog brokera za zlato bio je i zlatni zub njezine pokojne majke. Rekordne cijene zlata su predobra prilika da bi se propustila.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive

'Oprosti mama, ali tebi više ne treba', promrmljala je. 'Došla sam prodati taj njezin zub jer meni zaista nije od nikakve koristi', kazala je Adachi koja je za zlatni zub, dva prstena i privjesak dobila 16.000 jena (oko 210 dolara).

Adachi je kazala kako su je visoke cijene zlata ponukale da pretraži stvari koje joj je ostavila majka, koja je umrla prije 11 godina. 'Mislila sam da ga nikada neću prodati. Nisam ni razmišljala o tome dok cijena zlata nije toliko porasla'.

Cijene zlata već nekoliko mjeseci su rekordno visoke. U Japanu, jedan gram zlata vrijedi 4,745 yen (61,6 dolara) što je najveća vrijednost još od rujna 1980. godine. Mnogi stoga pretražuju ormare i stare kutije kako bi iskoristili priliku i pokušali zaraditi.

Čak ni bivši redovnici nisu imuni na materijalna iskušenja. Taiko Ninomiya, bivši budistički redovnik donio je zlatan kipić Bude koji mu je ostavio pokojni otac.

'Cijene zlata su se učetverostručile. Zbog toga sam učestalo razmišljao i uspoređivao njegovu vrijednost u novcu i duhovnu vrijednost, ono što on za mene predstavlja. Ili ću četverostruko zaraditi ili ću ga odnijeti nazad kući i staviti na oltar', kazao je Taiko. 

Zaposlenici u Gold Plazi kažu kako se ne vidi kraj 'poplavi' mušterija koje dolaze prodati zlato.

 

'Ako cijena zlata ne prestane rasti to će potrajati', kazao je broker Kou Shukuri te dodao kako svaki dan imaju stotine mušterija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene