Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatočeni dva tjedna

VIDEO: Rudari živi nakon 17 dana, ali ostat će dolje još mjesecima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset i trojica čileanskih rudara zarobljenih već više od dva tjedna u urušenom rudniku na sjeveru zemlje poručili su da su dobro u poruci koju su privezali za bušilicu.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera rekao je da je poruka bila privezana na bušilicu koja se probila do dijela rudnika u kojem se nalaze rudari. 'Ovdje nas je 33. Svi smo živi', stajalo je u poruci. Pinera je, međutim, dodao kako će 'trebati mjeseci da ih se izvuče. Trebat će vremena, ali nije važno koliko nego samo da sve sretno završi'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak" Slika nije dostupna Zatrpani pod zemljom Rudari bi uskoro trebali razgovarati i sa svojim obiteljima

Spasilačke ekipe su, inače, proširile usku buštinu koja će idućih mjeseci služiti kao pupčana vrpca za dostavu pomoći. Kroz vrlo malen otvor spasilačke ekipe dostavljat će plastične cijene s glukozom, tekućinom, hranom i ostalim potrepštinama kako bi rudari preživjeli dok se istodobno bude kopao nov rov kroz koji bi unesrećene trebalo izvući na površinu, a taj posao mogao bi potrajati do četiri mjeseca. Rudari su zatočeni na 700 metara ispod površine zemlje. Očekuje se da u ponedjeljak navečer kroz obloženi otvor krene prva hrana i ostale potrepštine za preživljavanje.

Spremišta za vodu i ventilacijski otvori pomogli su rudarima da prežive 17 dana, no njihove su zalihe hrane vrlo ograničene, a zdravstveni djelatnici procjenjuju da je svaki rudar izgubio između 8 i 9 kilograma. Spasilačke ekipe spustile su kroz otvor u nedjelju televizijsku kameru te su uspjele vidjeti nekoliko rudara koji im se čine u boljem zdravstvenom stanju nego što su očekivali. U nedjelju navečer tisuće Čileanaca pozdravile su automobilskim trubljenjem i pljeskom u restoranima i barovima vijest o potvrdi da su rudari živi.

Rudnik zlata i bakra u blizini sjevernog grada Copiapa urušio se 5. kolovoza. Spasioci planiraju rudarima kroz rupu u zemlji poslati uske plastične tube s hranom, hidratacijskim gelovima i komunikacijskom opremom. Mnoge su obitelji odahnule nakon sretne vijesti, a među njima je i Roxana Gomez, čiji je otac zarobljen u rudniku. 'Kad izađe milijun puta ću mu reći da ga volim. Milijun puta. Nitko mi ne može pokvariti ovu sreću koju sada osjećam,' rekla je. Upravo je njezin otac poslao poruku na bušilici u kojoj je poručio da nije ozlijeđen.

Sandru Rojasu u rudniku su zatočeni brat i dva bratića. 'Uspjeli smo u prvoj i drugoj fazi, ali ostaje treća, da ih izvučemo van. SIguran sam da ćemo i nju dobiti,' rekao je. Duboko u rudniku postoje izvori vode i otvori za ventilaciju koji će im omogućiti da prežive.

Nikakav kontakt s rudarima nije bio uspostavljen od 5. kolovoza, a objava da su živi izazvala je val radosti među obiteljima zatrpanih rudara koje već dva tjedna bdiju pred rudnikom.

Teslin izum kao spas za rudare

Jedan čovjek, odnosno genijalni um, još prije više od 100 godina osmislio je vrst odašiljača, koji bi omogućio nesmetanu komunikaciju između zatočenih rudara i spasilaca. Naime, iako je Nikola Tesla osmislio generator mikrovalova kao sredstvo za bežičnu komunikaciju i potencijalnu alternativu Marconijevom bežičnom telegrafu, njegov glavni nedostatak bio je slab domet i prevelike smetnje na većim udaljenostima.

Naime, taj generator radi kao magnet, koji oko sebe širi bezopasno magnetsko polje niske energije, koje oko sebe širi i na nekoliko stotina metara. Ono što je najvažnije, za razliku od mobitela, to polje bez problema djeluje i kroz samo tlo. Signale takvog uređaja primala bi antena i pretvarala ih pomoću pojačala u zvuk te time omogućila komunikaciju, između primjerice zarobljenih rudara i spasilačke ekipe na površini.

U većini rudarskih nesreća, kratak domet takvog uređaja ne bi predstavljao problem, navodi za časopis Science inženjer David LeVan iz Lockheed Martina. Tim stručnjaka iz te tvrtke, na tragu Teslinog izuma, napravio je i uređaj MagneLink Magnetic Communication System. Uređaj se sastoji od dva dijela, generatora veličine frižidera te antene veličine aktovke, a sve što bi bilo potrebno jest postaviti dva takva uređaja na do 500 metara međusobne udaljenosti, jedan na površini, drugi na potpornom stupu unutar samog rudnika. kako se radi o niskoj energiji i slaboj voltaži na kojoj baterija radi (12 volti), nema opasnosti od iskrenja koja bi mogla dovesti do eksplozije metana. (T.Š./B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene