Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije (GŠ VS), general potpukovnik Milan Mojsilović ocijenio je u utorak, u povodu pojačanog prisustva policije na sjeveru Kosova, da je stanje sigurnosti "stabilno", ali "jako nepredvidivo" i rekao kako on "kao vojnik" ne može isključiti vojno reagiranje.


Mojsilović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je VS u stalnom kontaktu sa snagama KFOR-a, čija je "odgovornost osigurati stabilno stanje na čitavom teritoriju Kosova".

Vezani članci Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Što je dogovoreno za Kosovo? Prvi put objavljen tekst EU-a o prijedlogu sporazuma sa Srbijom Aleksandar Vučić Što je zapravo dogovoreno za Kosovo: Vučić se danas obraća javnosti

"Mi smo primarno zainteresirani za zaštitu naših građana ne samo na sjeveru nego i na jugu, na čitavom teritoriju Kosova i Metohije", rekao je general Mojsilović.

On je ocijenio da postoji "otvoreno sigurnosno pitanje" u zemlji i poručio da vojna reakcija trenutno nije opcija, ali je, kao vojnik, ne može isključiti.

"Predsjednik Republike, vlada i cjelokupan državni aparat opredijeljeni su za mirno rješenje stanja na Kosovu i Metohiji, tako da je opcija vojnog reagiranja trenutačno isključena, odnosno trenutačno se ne razmatra. Ja kao prvi vojnik ne mogu je isključiti, ali mogu reći građanima da se trenutačno ne razmatra", rekao je Mojsilović.

On je naglasio kako je Vojska Srbija "u potpunosti spremna" odgovoriti na sve eventualne sigurnosne izazove i krize u regiji i najavio veliki vojno-policijski mimohod u Nišu 24. ožujka, u povodu 20. obljetnice početka NATO bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije.

"Naravno da nećemo moći pokazati sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost i spremnost, pokazati da je vojska spremna i motivirana ispuniti sve zadatke", istaknuo je načelnik GS Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Zapadni vojni savez započeo je 24. ožujka 1999. godine bombardiranje vojnih ciljeva i infrastrukture u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, a petomjesečnom kampanjom zračnih udara okončani su srpsko-albanski sukobi na Kosovu, nakon kojih su se s tog teritorija povukle vojne i policijske snage tadašnje SR Jugoslavije. (Hina)

Odbijenica Grada Supetra Počasnom bleiburškom vodu pravi je hit na društvenim mrežama Policija legitimirala i udaljila dvije osobe s komemoracije u Bleiburgu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) +0 Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr)

Tko su domaći skladatelji koji sudjeluju na jubilarnom 30. Muzičkom biennalu Zagreb? +0 Muzički biennale Zagreb (Foto: Promo)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju