Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trenuci napetosti

Srbija bijesna: Kosovo će u petak dobiti vojsku

Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ustroj vojske Kosova (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Kosovo će u petak dobiti vojsku. Taj potez najmlađe europske države, očekivano je izazvao bijes Srbije.

U trenucima napetosti ni manevri mirovnih snaga ne umanjuju strah. "Došla je velika kolona KFOR-a s oklopnim vozilima i transporterima", rekao je Vidoslav Alekcić iz Leska.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Napetost na vrhuncu Kosovo zahtijeva da Srbija povuče vojsku s granice: "Odlučniji smo nego ikad zaštiti svoj teritorijalni integritet" John Kirby Pokušaj smanjenja napetosti Bijela kuća pozvala Srbiju da povuče snage raspoređene duž granice s Kosovom

"Čini se kako se svi boje, a ubičajena je vježba", kaže Vicenzo Grasso, glasnogovornik KFOR-a na Kosovu.

Kosovo će u petak izmijeniti zakon kojim uspostavljaju vojsku. "Odlučili smo da u ovom trenutku, mi kao Kosovo imamo svoju vojsku, kako bismo mogli dati skromni doprinos miru i stabilnosti naše zemlje, naše regije i cijelog svijeta", rekao je Ramush Haradinaj, premijer Kosova.

Srbija je spominjala vojnu opciju, u slučaju formiranja kosovske vojske. "Želim svim majkama da poručim, kao i svim očevima, sve što možemo, uradit ćemo i da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji i da sačuvamo mir. Sve što možemo, sve što možemo, ali govorim svijetu, svima u svijetu sada govorim, nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod jer to vam ni srpski narod ni država Srbija neće dozvoliti'', rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Za čuvanje reda, mira i sigurnosti na Kosovu su zadužene snage NATO-a, bilo kakva intervencija značila bi sukob s njima, i novi rat. Takav scenarij nije vjerojatan.

"Jer ono što oni znaju, barem iz povijesti što bi barem trebali da znaju da nikad na ovim prostorima nije postojao mali rat, uvijek je na teritoriju Srbije, pogoto Kosova i Metohije, sve što je malo preraslo u mnogo veće, u neke razmjere što nitko od nas ne želi", rekao je Nebojša Jović, bivši vojni zapovjednik "Čuvara mosta".

Ali jačanje napetosti do točke usijanja, odgovara i jednoj i drugoj strani, barem liderima, kažu analitičari. Jedinstvenog stava zapadnih zemalja nema, a dizanjem tenzija oko carina, pa vojske pa nuđenjem neke opcije za smirivanje - lakše bi prošao dogovor o zamjeni teritorija i promjeni granica, iako to otvara Pandorinu kutiju za cijelu regiju.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene