Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Najgora vrsta nacizma''

Drama u Srbiji: Kosovo povećalo carine na srpske proizvode, pale ih na lomači na ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovo je u srijedu povećalo carine na proizvode iz Srbije i BiH za 100 posto, a danas se nastavlja drama paljenjem srpske robe, što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao ''najgorom vrstom nacizma''.

Kosovska vlada u srijedu je za 100 posto povećala pristojbe na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na "agresivnu kampanju" Srbije protiv Kosova, na što je službeni Beograd odmah zakazao sastanke s veleposlanicima vodećih zemalja svijeta i Europske unije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Srpski mediji danas pišu da se situacija u Prištini zaoštrava i citiraju poruku premijera Ramusha Haradinaja na sjednici kosovskog parlamenta da povećanje pristojbe na srpsku robu za 100 posto, što je EU osudio, treba ostati sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

Prenose videosnimku iz Kačanika u kojoj su spaljeni proizvodi iz Srbije te fotografije iz supermarketa u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje danas nije stiglo mlijeko ni dnevni tisak iz Srbije, piše b92. ''Za to vrijeme, inspektori na jugu (Kosova) uklanjaju sve proizvode iz Srbije koji na deklaracijama imaju oznake 'Kosovo i Metohija' i 'Kosovo/UNMIK'", prenosi portal KosSev.

''Srpske proizvode pale na lomači''

U međuvremenu, s Kosova stižu i vijesti da se poziv prištinskih vlasti na bojkot robe proizvedene u Srbiji u pojedinim slučajevima, po ocjeni beogradskih medija, pretvara u ''ludilo'' i ''agresiju'' jer kosovski Albanci ''na lomači spaljuju proizvode iz Srbije'', nazivajući to "Ramushevom inkvizicijom".

U Srbiji je zbog ovakvog ponašanja na Kosovu prava drama. Vučić je kazao da mjere Prištine znače u potpunosti zabranu i znače da na Kosovu ostaju bez vitalnih proizvoda.

Srbijanska vlada namjerava izvijestiti šefove država i vlada u svijetu, EU i ključne međunarodne institucije o mjerama Prištine i ukazati na moguće posljedice ako te jednostrane odluke kosovske vlade ne budu povučene.

Vučić je od kosovske vlade zatražio da povuče odluku o povećanju pristojbi na robu iz Srbije i BiH rekavši da je ta odluka u potpunosti političke naravi.

Vučić je u srijedu navečer zamolio kosovske Albance da "razumiju da je svima potreban mir", a od vlasti u Prištini zatražio je da povuku svoju odluku koju je nazvao "par excellence političkom“, ocijenivši da je donesena „bez ekonomskih razloga i logike“.

"Molim vas, povucite ove odluke, da sjednemo i razgovaramo, da tražimo kompromis", poručio je Vučić vlastima u Prištini.

Vučić: ''Čak su i kisik za bolnicu zaustavili''

"To nisu samo proizvodi za trgovine i za široku potrošnju, koliko sam ja obaviješten, riječ je i o gazama, zavojima i svemu drugom, čak su i kisik za bolnicu u Kosovsku Mitrovicu zaustavili", naveo je Vučić.

Bez obzira na negodovanja iz Europske unije, Kosovo napominje da će mjere trajati dok Srbija ne prizna Kosovo. "Mjere na proizvode koje dolaze iz Srbije trebaju biti trajne sve do priznanja, dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Nismo otkrili Ameriku, ali uvjeravam vas da je bez takvog pristupa nemoguće doći do uzajamnog sporazuma o priznanju nezavisnosti", prenose beogradski mediji Haradinajevu poruku u Skupštini Kosova i njegov poziv da "sve stranke u kosovskom parlamentu ostanu zajedno".

Vučić je istaknuo i da je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost odlučeno da se Vlada Srbije obrati svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i članicama EU-a, zbog kršenja sporazuma CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Održao je sastanak sa Srbima s Kosova, za koje je kazao da se osjećaju "životno ugroženi" i poručio im da ih Srbija neće ostaviti na cjedilu. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene