Nakon što je iranski predsjednik Hasan Rohani priznao da je ukrajinski zrakoplov srušen raketom koja je ispaljena greškom te najavio nastavak istrage, odgovornost je preuzeo zapovjednik Islamske revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh.

Galerija


Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh preuzeo je odgovornost za pad ukrajinskog zrakoplova kod Teherana u kojem je poginulo 176 ljudi.

Mjesto pada aviona u Iranu Ukrajina suzila istragu o padu aviona kraj Teherana: Ili je terorizam ili rušenje raketom

Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 3 Iranske vlasti tvrde da su crne kutije ukrajinskog aviona poslali na ispitivanje u laboratorij: "Mi ga nismo srušili!"

"Volio bih da sam umro da ne moram svjedočiti takvoj tragediji", kazao je Hajizadeh, prenosi Reuters.

Hajizadeh djelomično krivi i SAD čiji je predsjednik Donald Trump naredio ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija i stvorio dodatnu napetost u Iranu. Objasnio je kako je htio narediti zabranu polijetanja za sve komercijalne letove dok se situacija s SDAD-om ne ohladi, ali njegovi nadređeni su to odbili. Ukrajinski zrakoplov zamijenili su za krstareću raketu. Operater je pokušao uspostaviti kontakt s letjelicom, ali nije uspio. Imao je 10 sekundi da odluči hoće li pucati.

Kad je shvatio što je bilo, kaže Hajizadeh, poželio je da je mrtav.

Iranski predsjednik Hasan Rohani priznao je da je ukrajinski putnički zrakoplov srušen raketom koja je ispaljena ljudskom greškom. Najavio je nastavak istrage koja treba identificirati i procesuirati odgovorne za tu "neoprostivu grešku".