Mjesto pada aviona u Iranu
Mjesto pada aviona u Iranu Foto: Afp

Ukrajina je suzila mogućnost o padu zrakoplova kraj Teherana na terorizam ili raketu.


Ukrajinska obavještajna služba rekla je u petak kako su suzili mogućnosti o padu aviona kraj Teherana u kojem je u srijedu poginulo 176 ljudi. Mogući uzroci po njima su ili terorizam ili raketa.

Vezani članci General Hosein Salami Zapovjednik Čuvara revolucije: ''Iran nije namjeravao ubiti američke vojnike u Iraku. Cilj je bilo materijalno uništenje'' Hasan Rohani, predsjednik Irana (Foto: AFP) Iranski predsjednik priznao da je ukrajinski avion srušen raketom: "Procesuirat ćemo odgovorne za ovu neoprostivu grešku"

SBU je u izjavi navela kako nije do kraja jasno je li raketni susatav SA-15, za koji Zapad tvrdi da je srušio avion, zaista kriv za pad, piše NY Times.  

Agencija je objavila priopćenje brzo nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristaiko na konferenciji za novinare u Kijevu izjavio da će ukrajinske službe doći do zaključaka, ali kad za to bude vrijeme. 

Predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarao je u petak sa američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom nakon što je od Zapada tražio dokaze da je ukrajinski avion srušen. 

Prije toga je u statusu na Facebooku napisao da je moguće da je raketa pogodila avion, ali da to nije potvrđeno. Nekoliko sati kasnije, piše NY Times, njegov glasnogovornik izjavio je kako se Zelenskij našao sa službenicima iz američke ambasade u Kijecu i primio "važne podatke koje će analizirati njihovi stručnjci". 

CNN piše kako su iranski istražitelji rekli da će u subotu objaviti uzrok pada aviona. Ministar Pristaiko za CNN je rekao i kako su ukrajinski istražitelji vidjeli crne kutije, da još nemaju pristup podacima sa njih, ali da to uskoro očekuju. Dodao je i da su zadnje riječi pilota bile mirne i da je rekao kako je sve u redu. 

Avion Ukraine International Airlinesa sa 176 putnika i članova posade srušio se u srijedu rano ujutro samo nekoliko minuta nakon polijetanja iz zračne luke u Teheranu. Boeing 737-800 bio je star tri godine. Pad se dogodio u istoj noći kad je Iran raketirao američke vojne baze u Iraku kao osvetu za ubojstvo njihovog generala Sulejmanija.